15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialCum a ajuns un liceu din Galați să fie dotat cu 33...

Cum a ajuns un liceu din Galați să fie dotat cu 33 de centrale, care ar putea încălzi un stadion

Galațiul revine în topul cheltuielilor aberante prin dotarea unui liceu cu 33 de centrale termice de 100 și 120 KW, care ar putea încălzi un spital sau un stadion. La temperaturi foarte scăzute, de minus 15 sau minus 20 de grade, funcționează 10 sau 15 centrale, dar în general funcționează numai 5 din cele 33 de centrale, care asigură temperatura setată pe termostatul ambiental.

 

„Strategia“ Primăriei Galați: cum să scapi de grija termoficării?

În aprilie 2017, Consiliul Municipal Galați a aprobat decizia primarului Ionuț Pucheanu de suspendare a serviciului de termoficare și de acordare a unor ajutoare de 3.000 de lei pentru ca familiile ale căror apartamente încă mai erau racordate la sistem să își poată monta centrale de apartament. O lună mai târziu, Primăria Galați aloca suma de 20.478.552 lei pentru instalarea unor centrale în 67 de unități școlare racordate la sistemul centralizat. Banii veneau dintr-un împrumut de 100 milioane lei. Consiliul Municipal a aprobat Hotărârea nr. 280/31.05.2017 prin care banii erau alocați mai multor firme din Galați care să instaleze centralele: Diamar Instalații SRL, Gazterm Proiect SRL, Proinstal SRL, Termostil SRL, Tehnoclima SRL și Vega 93 SRL.

Operațiunea de montare a centralelor a fost amânată, pentru că în iarna 2017/2018 a trebuit să fie repusă în încălzirea centralizată, întrucât mai erau racordate la sistem 20.000 de apartamente, ai căror proprietari nu își montaseră centrale deoarece și dacă ar fi încasat ajutorul de 3.000 de lei de la primărie tot nu avea destui bani pentru montarea unei centrale de apartament.

 

În școlile gălățene, încălzire „multiplex“

În primăvara anului trecut, primarul Ionuț Pucheanu și majoritatea din Consiliul Municipal Galați au luat decizia închiderii definitive a sistemului de termoficare. Mai erau racordate la sistemul centralizat 14.000 de apartamente. Pentru 6.000 de apartamente a fost adoptată o soluție de avarie, fiind montate microcentrale la punctele termice. Locatarii din celelalte 8.000 de apartamente au rămas în frig. La cele 67 de unități școlare s-a trecut la montarea centralelor. Era deja stabilită strategia încălzirii școlilor, în sensul că la unitățile școlare mai mari urmau să fie instalate mai multe centrale termice, fiecare destinată încălzirii unor clase, laboratoare și alte spații școlare. Era vorba de centrale de 100 sau 120 KW, cu puteri mult mai mari decât ale centralelor de apartament, de 24 KW. La grădinițe și școli au fost instalate de la una la cinci centrale cu puteri între 30 și 120 KW. La licee, situația s-a complicat. La Colegiul Tehnic „Traian Vuia“ au fost montate 22 de centrale de 96,8 KW fiecare. La Liceul Tehnologic de Marină au fost instalate 33 de centrale, respectiv 28 de centrale de 120 KW la corpul central și 5 centrale de 100 KW la internat, cantină și sala de sport.

 

Din 33 de centrale, intră în funcțiune doar 5 sau 10

Scandalul a izbucnit în momentul în care s-a aflat că în această iarnă la Liceul de Marină au funcționat doar cel mult 15 din cele 33 de centrale. „Când e cald afară, cum e acum, funcţionează prin rotaţie doar cinci centrale. Când au fost minus 15 grade, au pornit zece. La minus 20 de grade funcţionează 15“, a declarat directoarea liceului, Antoaneta Costea. Este evident că a fost calculat greșit necesarul de căldură, pentru că centralele sunt puse în funcțiune de termostatele de ambient atunci când temperatura scade sub valoarea setată.

 

Primăria Galați invocă „zona climatică 3“

Conducerea Liceului de Marină spune că nu a avut nici un rol în lucrările de montare a celor 33 de centrale, contractele de lucrări fiind derulate de Primăria Galați. La Liceul de Marină există doar un act adiţional prin care primăria dă în administrare toate cele 33 de centrale. Primarul Ionuț Pucheanu a evitat să dea ochii cu presa și l-a trimis la înaintare pe Cristian Capețis, șeful Direcției de Infrastructură și Lucrări Publice din primărie. În opinia acestuia, în montarea celor 33 de centrale nu e nicio exagerare, pentru că Liceul de Marină are în componență 5 corpuri de clădire, iar calculele s-au făcut în condițiile „zonei climatice 3“. Amprenta la sol a clădirilor este de 4.829 mp, iar suprafața construită desfășurată este de 19.054 mp.

Volumul total al acestor spații este în jur de 67.000 de metri cubi. „În această dimensionare ne aflăm în zona climatică 3 și temperaturile exterioare la care se face calculul sunt temperaturi de minus 18 grade“, a precizat Capețis. Dacă aceste calcule au fost corecte de ce la minus 20 de grade termostatele au pus în funcțiune numai 15 din cele 33 de centrale? Directorul din primărie nu a avut o explicație credibilă: „Nu știu dacă a stat cineva noaptea, când temperaturile sunt mai scăzute, să vadă dacă pornesc centralele“. Dar în ianuarie și prima parte din februarie au fost temperaturi foarte scăzute, de minus 10 sau minus 15 grade și în timpul zilei și totuși centralele nu au pornit la comanda termostatului ambiental, deoarece și în aceste condiții temperatura era asigurată de jumătate din cele 33 de centrale.

 

Soluția tehnică au stabilit-o firmele. Primăria a dat banii!

Edilii Galațiului nu au avut nici un cuvânt de spus în privința soluțiilor tehnice, pentru că firmele au stabilit câte centrale trebuie montate, dacă sunt necesare numai 15 ori trebuie montate 30 de centrale. Și evident că au plusat numărul de centrale și valoarea contractelor. Primăria doar a achitat facturile. Lucrările de la Liceul de Marină au fost realizate de Termostil SRL Galați, care încheiase cu Primăria Galați contractul nr. 31.812/24.03.2017. Pe 13 octombrie 2017, Termostil SRL s-a asociat cu AEG Technology SRL Galați. În martie 2017, Termostil SRL Galați comunicase primăriei că trebuie montate 33 de centrale, iar o lună mai târziu, Consiliul Municipal a aprobat Hotărârea nr. 280/31.05.2017, prin care erau alocați banii. „Soluția a fost detaliată de către cel care a câștigat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor, adică asocierea dintre Termostil și AEG Techology. Soluția tehnică a fost dată pe 24 martie 2017. Ca să putem să aprobăm hotărârea Consiliului Municipal aveam nevoie de o valoare a lucrărilor“, ne-a declarat directorul Cristian Capețis.

 

Varianta ieftină, ratată de Primăria Galați

Ar fi fost o variantă mai simplă și cu siguranță mai ieftină pentru asigurarea încălzirii spațiilor Liceului de Marină. Lângă liceu este punct termic, la care putea fi montată o microcentrală pentru a fi asigurată încălzirea, așa cum s-a procedat în cazurile a 6.000 de apartamente din cartierele orașului.

Cristian Capețis spune că nu a fost adoptată acea soluție, pentru că în 2017 municipalitatea nu luase încă decizia închiderii definitive a termoficării: „La nivelul anului 2017 nu s-a luat hotărârea de către Consiliul Municipal de a se renunța la furnizarea încălzirii în sistem centralizat“. Dar nu asta era problema. Acea soluție tehnică, cu microcentrala mult mai ieftină, putea fi aplicată oricum, în orice variantă. Însă edilii au mers pe variantele oferite de firme, care, practic, au ales ce lucrări vor să facă și cu cât să fie plătite.

 

În curțile școlilor, grupuri sanitare la prețuri de apartamente

Galațiul a mai fost în topul cheltuielilor aberante prin seria de contracte de valori uriașe acordate unor firme pentru construirea unor grupuri sanitare în curțile școlilor. În curte, nici măcar lângă clădirea școlii. La şcoala din satul Vizureşti a fost construit un grup sanitar la preţul de 32.000 de euro, bani cu care s-ar putea cumpăra un apartament.

Cel mai scump grup sanitar construit la şcolile din comunele gălăţene rămâne cel de la Şcoala Gimnazială din satul Siviţa, comuna Tuluceşti, care a costat de 71.428 euro! Cât 2-3 apartamente. Banii au venit de la ISJ Galaţi. Firma Pro Inv Euro SRL a făcut jumătate din lucrări şi a încasat banii, dar ulterior a abandonat  lucrările. Cu greu administratorul firmei a fost convins să finalizeze lucrările.

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă