Cum pregătesc autorităţile populaţia pentru situații de urgență

Cum pregătesc autorităţile populaţia pentru situații de urgență

Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au lansat astăzi platforma fiipregătit.ro, care își propune să informeze şi să educe populația privind măsurile ce trebuiesc luate în situații de urgenţă.

Elena Marinescu 0 comentarii

Platforma fiipregătit.ro, va ajuta cetățenii să înțeleagă mai bine riscurile și îi va informa asupra măsurilor de prevenire și comportamentului pe care trebuie să-l aibă în diferite situații de urgență de amploare sau dezastru. Acest proiect, dezvoltat de Civictech si susținut de Electrica, este necesar având în vedere faptul că, în ultimii ani, suntem martorii unor intensificări ale situațiilor de urgență de tot felul, atât pe plan internațional cât și pe plan local. În astfel de situații-limită câteva secunde pot schimba totul, iar reacția rapidă și educată a celor afectați este esențială pentru supraviețuire.

Platforma va cuprinde:

• ghiduri informative pentru situații de urgență (cutremur, inundații, prim ajutor, caniculă, viscol, avarii la reteaua electrica sau pericole de electrocutare);
• trusa de supraviețuire: reprezintă un plan detaliat cu recomandări pentru supraviețuire, de la pregătirea unui rucsac pentru situații de urgență, stabilirea unor puncte de întâlnire cu familia în caz de dezastru, până la materiale care pot fi imprimate astfel încât oricine să aibă la îndemână informații esențiale, dacă nu funcționează căile de comunicare clasice (telefon, internet);
• campaniile derulate de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cum ar fi Nu tremur la cutremur, RISC - Siguranța nu e un joc de noroc! sau FOC – Flăcările Omoară Copii.

Potrivit recomandărilor DSU, fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile. Articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la 6 luni) pentru că pot expira.

CONȚINUTUL RUCSACULUI DE URGENȚĂ

APĂ cel puţin 4 litri de apă/persoană/zi.

ALIMENTE compacte şi uşoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere.

UN SAC DE DORMIT sau două pături călduroase pentru fiecare persoană

O TRUSĂ DE PRIM AJUTOR: medicamentele personale şi reţete, analgezice, antiseptice.

APARATE UTILE precum aparat radio AM/FM cu baterii de schimb, lanternă, un fluier, un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar

ARTICOLE DE IGIENĂ precum hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, săpun, şampon, deodorant, pastă de dinţi, periuţă dedinţi, saci de bucătărie.

ARTICOLE PENTRU COPII precum jocuri, în funcţie de vârsta membrilor familiei, cărţi de colorat, creioane, jucării pentru copii

ACTE PERSONALE precum carte de identitate, carnete de asigurări medicale, bani, cecuri, numere de telefon importante

ÎMBRĂCĂMINTE ŞI ÎNCĂLŢĂMINTE pentru fiecare persoană, în funcţie de anotimp. De asemenea, nu uitaţi lenjeria de corp. Rucsacul pentru situaţii de urgenţă trebuie să conţină lucruri esenţiale, să fie mic, rezistent la apă, să fie păstrat într-un loc sigur şi să fie uşor de găsit.

“Departamentul pentru Situații de Urgență, în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și celelalte instituții coordonate, și-a propus încă de la înființare să informeze și să educe populația privind situațiile de risc și de urgență. Fiipregatit.ro vine la momentul oportun și completează sistemul de informare, alarmare și avertizare al populației, pe care îl construim în acest moment. DSU are deja o aplicație mobile, diponibilă atât pe iOS, cât și pe Android, iar în 2018 va începe să funcționeze și RO ALERT. Toate aceste sisteme sunt complementare și au rolul de a crea o societate mai rezilientă”, a declarat dr. Raed Arafat, șeful DSU.

Fiipregatit.ro este o platformă web ușor accesibilă care se bucură și de o versiune și pentru mobil, în condițiile în care un studiu al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) arată că, în România, trei sferturi dintre utilizatori accesează zilnic sau aproape zilnic mediul virtual prin intermediul internetului mobil. De aceea, fiipregatit.ro a fost dezvoltat pro-bono de echipa de profesioniști a Civictech, un start-up non-guvernamental și non-profit pornit în primavara lui 2017.

 

 

Comentarii

loading...