15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialCurentul și gazele nu se vor scumpi în această iarnă

Curentul și gazele nu se vor scumpi în această iarnă

Claudiu Dumbrăveanu, director al Direcţiei Generale Piaţă de Energie şi Preţuri din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat marți că preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici, în regim de serviciu universal, nu va fi modificat de la începuul anului viitor, ci va rămâne la nivelul actual până la 30 iunie 2019.

„De la 1 ianuarie, preţul energiei electrice va fi exact ca acum. Nu creşte şi nu scade. Conform metodologiei actuale, preţul care este în vigoare în acest moment a fost avizat pentru o perioadă de un an, începând cu data de 1 iulie 2018 şi este în vigoare până la 30 iunie 2019”, a spus Dumbrăveanu, la conferinţa NEXTenergy.

Anunțul pare oarecum surprinzător în contextul în care toate previziunile indicau o nouă scumpire, în scurt timp, pe fondul creșterii substanțiale a prețului energiei pe piețele angro. Potrivit OPCOM, administratorul piețelor de energie din România, costul unui Mwh a fost, în septembrie, cu 13% mai mare față de luna august și cu aproape 40% mai mare decât în urmă cu un an.

Pe de altă parte, presiunile pentru o nouă scumpire au apărut în pofida faptului că românii au plătit, în medie, cu 20% mai mult pentru curentul electric în acest an. Facturile mai mari au avut și cauze care nu țin de piață sau de costurile reale de producție. În primăvară, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, anunța că o investigație a instituției a scos la iveală faptul că prețurile au fost umflate artificial în ultimii ani de către companiile furnizoare, care s-au înțeles între ele pentru a truca licitațiile pentru contoarele de măsurare a energiei electrice. Consiliul Concurenței le-a amendat drastic, însă consumatorii nu și-au mai recuperat pagubele.

 

Și prețul gazelor va stagna pe timpul iernii

Până în primăvară, nici prețul gazelor nu se va modifica, însă începând cu luna aprilie 2019, facturile ar putea fi majorate substanțial, după cum a anunțat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege. „Până la data de 31 martie 2019 nu este nevoie de o ajustare a preţului la gaze naturale pentru consumatorii casnici, dar dacă trendul observat la ora actuală pe platformele de tranzacţionare, unde figurează contracte încheiate pentru volume destul de mari la preţul de peste 110 lei/MWh se va menţine, atunci tariful ar putea creşte substanţial de la 1 aprilie 2019”, a afirmat, recent, Zoltan Nagy-Bege.

Ultima modificare a preţului reglementat al energiei a avut loc la 1 iulie 2018, când a scăzut cu 3,53%. Pe de altă parte, la gaze a avut loc o scumpire de 5,8% în august. Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2018, iar la gaze, tarifele finale vor mai fi reglementate până în anul 2021.   

Cele mai citite

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă