16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialDanemarca cere sancționarea României pentru condițiile din pușcării

Danemarca cere sancționarea României pentru condițiile din pușcării

Premierul danez a făcut această solicitare cu referire la cazul unor români care nu pot fi expulzaţi din Danemarca din cauza condiţiilor din închisorile româneşti.

Curtea Supremă din Danemarca a decis anul trecut că patru români acuzaţi în România de trafic cu fiinţe umane nu pot fi repatriaţi, întrucât încarcerarea lor în condiţiile închisorilor româneşti ar echivala cu o încălcare a drepturilor omului.

”Pur şi simplu nu este corect ca ţări precum Danemarca să fie obligate să găzduiască infractori străini din cauza condiţiilor precare de detenţie din ţările lor”, a spus Rasmussen la Strasbourg în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

”Avem nevoie de un sistem mai dur faţă de ţările care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în materie de respectare a drepturilor omului (…) În acelaşi timp, avem nevoie de un sistem care să nu interfereze prea mult în ţările care tratează cu seriozitate respectarea drepturilor omului”, a explicat premierul danez Consiliului Europei, organism al cărei preşedinţie semestrială este asigurată din noiembrie de ţara sa.

El a anunţat în intervenţia sa că Danemarca va găzdui în luna aprilie o conferinţă ministerială sub egida Consiliului Europei, cu obiectivul de a da un ”nou imbold actualei reforme a sistemului Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”.

Printre propunerile guvernului de la Copenhaga se va regăsi şi solicitarea ca instanţele naţionale să primească o mai mare libertate de a expulza delincvenţii străini, dar şansele ca o asemenea măsură să fie aprobate de Consiliul Europei sunt slabe, în condiţiile în care unii delegaţi au susţinut că astfel s-ar submina legitimitatea Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă