15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSocialDe ce nu l-au eliberat judecătorii pe sadicul Vișinescu: Boala e la...

De ce nu l-au eliberat judecătorii pe sadicul Vișinescu: Boala e la fel în libertate sau în detenție

„Actualul stadiu evolutiv al patologiei complexe pe care o reprezintă petentul necesită tratament medical de specialitate, care poate fi realizat în cadrul reţelei sanitare a ANP. În condiţiile respectării indicaţiilor terapeutice, s-a apreciat că evoluţia acestor afecţiuni este aceeaşi, indiferent dacă petentul se află în detenţie sau în stare de libertate”, arată motivarea judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti.

Aceştia spun că în cazul afecţiunilor de care suferă Alexandru Vişinescu şi având în vedere vârsta sa înaintată (91 de ani), se impun asigurarea tratamentului medicamentos, o monitorizare permanentă, dar şi un regim igieno-dietetic strict, iar acestea pot fi asigurate în unitatea spitalicească din detenţie. La nevoie, consultul de specialitate poate fi efectuat în spitalele Ministerului Sănătăţii.

„S-a apreciat, pentru concluziile anterior expuse, faptul că la momentul actual petentul nu se află în imposibilitatea executării din punct de vedere medical. Aceste concluzii au fost menţinute prin avizul nr. (…) emis de Comisia Superioară medico-legală din cadrul INML Mina Minovici Bucureşti. (…) Dosarul medical al petentului relevă preocuparea medicilor din cadrul reţelei ANP pentru tratarea corespunzătoare a patologiei petentului. În consecinţă, Curtea apreciază faptul că, prin raportare la standardele naţionale şi europene, afecţiunile medicale ale petentului nu impun acordarea în prezent a întreruperii executării pedepsei închisorii”, se mai precizează în document.

Apărătorul lui Vişinescu a motivat cererea de eliberare subliniind că clientul lui nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică, deoarece, de la data săvârşirii pretinselor fapte, clientul său nu a mai fost acuzat de nicio faptă penală. Avocatul a mai punctat că Vişinescu nu are antecedente penale, „infracţiunea pentru care a fost condamnat fiind comisă la vârsta de 31-36 de ani”.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, în 1 martie 2018, cererea de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale formulată de torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare.

Decizia magistraţilor nu este definitiă, iar în 12 aprilie se va judeca la Curtea Supremă contestaţia torţionarului.

Alexandru Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare, a cerut magistraţilor întreruperea executării pedepsei, pe motiv că problemele sale medicale nu pot fi ţinute sub observaţie în unitatea medicală din penitenciar.

Alexandru Vişinescu a fost încarcerat în februarie 2016, după ce judecătorii instanţei supreme au decis condamnarea definitivă a acestuia la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, “a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...
Ultima oră
Pe aceeași temă