Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

DIICOT pune la dispoziție un kit de recuperare a datelor afectate de infecia cu Ransomware

DIICOT pune la dispoziție un kit de recuperare a datelor afectate de infecia cu Ransomware

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Poliţia Română, cu sprijinul Bitdefender şi EUROPOL, a anunţat miercuri că va pune la dispoziţia publicului un kit pentru recuperarea datelor, destinat victimelor clasei de ransomware GandCrab.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Fişierele infectate vor putea fi recuperate, fără a se plăti sumele cerute de infractorii cibernetici.

Potrivit unui comunicat de presă, kit-ul funcţionează pentru toate versiunile cunoscute ale ameninţării ransomware GandCrab şi este disponibil pe www.nomoreransom.org - un portal online disponibil inclusiv în limba română, şi în secţiunea dedicată instrumentelor de decriptare de pe labs.bitdefender.com.

Aplicaţia poate fi găsită pe www.nomoreransom.org, alături de alte 52 de soluţii antiransomware puse gratuit la dispoziţia publicului.Pe nomoreransom.org, utilizatorii pot afla informaţii suplimentare despre ransomware şi modul în care se pot feri de această ameninţare.

Potrivit DIICOT, ameninţarea GandCrab se răspândeşte prin reclame publicate pe site-uri infectate sau prin chitanţe şi facturi fictive trimise ca fişiere ataşate în e-mail-uri.

Odată ce victima accesează vectorul de atac, GandCrab blochează fişierele importante de pe dispozitivul folosit şi apoi şantajează.

GandCrab a făcut peste 50.000 de victime în mai puţin de o lună, inclusiv din România, şi cere recompense substanţiale ca să redea accesul la datele blocate.

În schimbul cheii de decriptare, dezvoltatorii GandCrab cer recompense cuprinse între 300 şi 500 de dolari, în moneda virtuală DASH, folosită în premieră pentru activităţi infracţionale asociate ransomware.

Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluţie de securitate şi să evite să acceseze linkuri sau fişiere din e-mail-uri nesolicitate, se mai arată în comunicat, citat de AGERPRES

Comentarii

loading...