13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialDNA: Mită, abuz în serviciu și cumpărare de influență la Spitalul Municipal...

DNA: Mită, abuz în serviciu și cumpărare de influență la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, serviciul teritorial Braşov, au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a fostului manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Lukacs Antal, pentru luare de mită (4 fapte), cumpărare de influență și abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (4 fapte).
Pentru infracțiuni similare, procurorii DNA au mai dispus trimiterea în judecată și a lui Balint Eniko, fost referent la Serviciul Achiziţii Publice în cadrul spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, și a lui Barczan Laszlo, la data faptelor încadrat pe postul de magazioner. Totodată a mai fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, administratorul SC Chantel Sante SRL, fostul contabil al societății și șoferul administratorului fiind deferiți instanței în stare de libertate.

Afaceri cu produse medicale neconforme sau supraevaluate, în plină pandemie

Cauza penală soldată cu trimiterea în judecată a celor sus amintiți a avut ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea spitalului Spitalului din Odorheiu Secuiesc a unor contracte prin care unitatea medicală ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare. Pentru atribuirea contractelor preferenţiale plătite din bani publici, spitalul în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câştigătoare o anumită firmă. În schimbul acestor demersuri, mai multe persoane din conducerea spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective. Potrivit DNA, în perioada 10 aprilie – 2 decembrie 2020, Lukacs Antal, cu încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu omul de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, inculpat în dosar, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziţionarea de către spitalul respectiv a unor aparate şi produse medicale, o contribuţie importantă în aceste demersuri ar fi avut-o şi inculpaţii Balint Eniko şi Barczan Laszlo, referent în cadrul Serviciului Achiziţii Publice, respectiv magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, care ar fi întocmit o parte dintre documente şi ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul celor doi angajaţi ai săi (şoferul şi contabilul) accesul la informaţii confidenţiale cuprinse în ofertele depuse de alţi operatori economici. Procurorii DNA menționează faptul că toate produsele ar fi fost cumpărate la preţuri supraevaluate, în unele cazuri fiind livrate chiar şi produse neconforme, iar în altele achiziţia s-a desfăşurat în condiţiile în care acest lucru nu se impunea raportat la nevoile unităţii spitaliceşti.

Șpagă de 30.000 de euro pentru un prejudiciu total de 2,3 milioane lei.

Valoric, administratorul SC Chantel Sante SRL ar fi promis şi remis celor trei foști angajaţi ai Spitalului, conform procurorilor, sume de bani şi alte foloase. Astfel, Lukacs Antal ar fi primit suma totală de 30.000 euro, din care 20.000 euro reprezenta o parte din procentajul de 20% din valoarea unor contracte evaluate la 2.136.707 lei, iar Balint Eniko şi Barczan Laszlo ar fi primit şi acceptat promisiunea remiterii de bani şi foloase necuvenite, necuantificate până în prezent. În acest fel, inculpaţii ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalului în valoare totală de 2.321.728 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă