13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialDoar 19% dintre locuințele din România mai sunt asigurate

Doar 19% dintre locuințele din România mai sunt asigurate

Este o sumă mică, însă, analizând situația plăților pe județe, ea devine relevantă și conduce la concluzii îngrijorătoare: practic, întregi regiuni geografice ale României sunt total descoperite în caz de dezastre, iar oamenii de acolo riscă să ajungă pe stradă. 

Vâlcea, Vrancea, Galați și Prahova, alături de câteva județe din zona Olteniei au fost cele mai expuse regiuni ale României la dezastre naturale cum sunt inundațiile majore, alunecările de teren și cutremurele. O arată datele oficiale ale Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor, consultate și de „România liberă.“

Vâlcea, Galați și Vrancea sunt singurele județe din România unde suma plătită de PAID sub titlul de despăgubiri a depășit un milion de lei, ca total al celor nouă ani de existență a Pool-ului. 

Pe primul loc se situează Galați, cu aproape 1,4 milioane de lei, acesta fiind și singurul județ unde daunele achitate din cauza cutremurelor au o pondere importantă în total. De la înființarea PAID, în 2009, și până la finalul lunii februarie 2018, când se oprește statistica PAID, nu a avut loc niciun seism major. Totuși, în județul Galați s-au înregistrată o serie de cutremure cu frecvență foarte mare de apariție, dar cu intensitate mică. În perioada 2015-2016, aceste cutremure care au ridicat multe semne de întrebare au provocat daune unor locuințe din Galați. 

Pe al doilea loc în topul daunelor vine județul Vâlcea, cu aproape 1,1 milioane de lei, urmat de județul Vrancea, epicentrul cutremurelor majore care au avut loc în România. 

Deși sumele efective achitate de PAID nu sunt foarte mari, ele arată o situație foarte periculoasă. Județele unde s-au plătit daune mai multe nu sunt nici pe departe cele mai asigurate. Dimpotrivă chiar. 

Moldovenii și oltenii rămân pe stradă în caz de dezastru

În Galați, de exemplu, doar 18% din locuințe sunt asigurate, sub media pe țară, care depășește 19%. În Vâlcea doar 13% din case au o asigurare, în timp ce în Vrancea, doar 15%. Situația este cu adevărat periculoasă, însă, în județele din Oltenia, cum sunt Gorj, Mehedinți sau Olt,
ori în județele sărace ale Moldovei, cum sunt Vaslui sau Botoșani. În aceste județe, doar 7-8% din locuințe sunt asigurate, deși sunt toate expuse major la riscuri de inundații și, în cazul zonelor din Moldova, chiar la riscul unui seism major. În județul Teleorman, singurul din România care a avut un oraș distrus complet de seismul din 1977 (Zimnicea), doar puțin peste 10% din locuințe sunt asigurate. 

Interesant este că înainte de apariția PAID și chiar puțin după aceea situația privind cuprinderea în asigurare era mult mai bună. Practic, până în 2013-2014, cel puțin o treime din case erau asigurate, cu un vârf de aproape 40% în 2010. Mai mult, asigurările erau atunci facultative, în majoritate, adică ofereau protecție mult mai amplă. Polița PAID acoperă doar riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren, în timp ce polițele facultative cuprind și incendiu, asigurarea bunurilor sau chiar riscuri de daune provocate unor terți. Înainte de ajunge în faliment, cel mai mare jucător pe piața asigurărilor de locuințe a fost Astra Asigurări, cu un portofoliu care depășea 2 milioane de polițe,  circa jumătate din totalul polițelor subscrise în România. 

În acest moment, cel mai mare jucător este chiar PAID, cu un portofoliu de sub 1,7 milioane de polițe. PAID are ca acționari 12 companii de asigurare și este singura entitate care poate emite polițe obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor. Polița PAD costă, pentru casele din materiale moderne, 20 de euro pe an și acoperă pagube de până la 20.000 de euro.  

Polița PAD costă, pentru casele din materiale moderne, 20 de euro pe an și acoperă pagube de până la 20.000 de euro.

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă