Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: Arhivă

FOTO: Arhivă

Ecaterina Andronescu anunţă construirea a 380 de grădiniţe până la finalul anului

Grădiniţele vor fi realizate prin Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii în România (PRET), potrivit ministrului. Ecaterina Andronescu a specificat că din cele 185 de grădiniţe construite, 40 au fost realizate în anul 2017, iar opt anul trecut.

Rl online 0 comentarii

De asemenea sunt în execuţie lucrări pentru 37 de grădiniţe.

„Referitor la construcţiile şcolare, precizăm că Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare, are în implementare Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii în România (PRET), cofinanţat de Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cu o valoare, conform Acordului de Împrumut cu BDCE. Obiectivele PRET vizează construirea (numai construcţii noi) de grădiniţe şi dotarea cu mobilier a acestora. Conform înţelegerii cu BCDE se vor finanţa 380 de grădiniţe cu program normal cu două, trei şi patru săli de grupă. Proiectul are ca finalizare 31 decembrie 2019. S-au finalizat lucrările la 185 grădiniţe (în 2017-40 de grădiniţe, iar în 2018 - opt grădiniţe), sunt în execuţie lucrări pentru alte 37 de grădiniţe”, transmite Ecaterina Andronescu, în cadrul răspunsului unei întrebări adresate în scris de către senatorul USR Vlad Alexandrescu, citează Mediafax.

Ministrul Educaţiei a adăugat că „Acordul de Împrumut între Guvern şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCDE) are o valoare de 80.75 milioane euro”.

Andronescu oferă date şi despre stadiul construirii celorlalte grădiniţe, din totalul de 380 care vor fi realizate până la finele acestui an.

„Pentru 13 grădiniţe este în curs de derulare procedura de achiziţie pentru contractarea lucrărilor de execuţie (perioadă de depunere a ofertelor); pentru 19 grădiniţe este în curs de derulare procedura de achiziţie pentru contractarea lucrărilor de execuţie (validare documentaţie de atribuire); pentru 54 de grădiniţe sunt în curs de derulare serviciile de proiectare pentru adaptarea la teren a proiectelor tip; pentru 10 grădiniţe a fost relansată procedura pentru încredinţarea serviciilor de proiectare pentru adaptarea la teren a proiectelor tip şi asistenţa tehnică (perioadă de depunere a ofertelor); pentru 62 de grădiniţe nou introduse în PRET, se vor pregăti documentaţiile în vederea lansării procedurii de achiziţie a serviciilor de proiectare pentru adaptarea la teren a proiectelor şi asistenţa tehnică”, potrivit sursei citate.

Răspunsul Ecaterinei Andronescu vine în urma unei întrebări adresate, în scris de către senatorul USR Vlad Alexandrescu. Întrebarea a fost prezentată în luna noiembrie pentru ministrul interimar al Eduaţiei Naţionale, Rovana Plumb.

„2.500 de noi creşe şi grădiniţe vor fi construite. Aşa aţi afirmat în campania electorală pentru alegerile legislative din 2016, asta aţi prezentat în Parlament în 2017 şi 2018, înaintea votului pentru Guvernele Grindeanu, Tudose şi Dăncilă. Suntem la doi ani distanţă de la acele promisiuni. Suntem la jumătatea mandatului pe care cetăţenii l-au încredinţat PSD. Din acest motiv, aş dori să îmi răspundeţi, în termenul prevăzut de lege, la două întrebări: Câte creşe şi grădiniţe din totalul celor 2.500 aţi construit în ultimii doi ani? De ce aţi construit doar atâtea creşe şi grădiniţe din totalul celor 2.500 promise în 2016, 2017 şi 2018?”, este întrebarea adresată de Vlad Alexandrescu.

Comentarii

loading...