11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialElevii români, sub media europeană, la matematică

Elevii români, sub media europeană, la matematică

Conform rezultatelor studiului “Tendinţe în domeniul Studiilor Matematice şi Ştiinţifice Internaţionale” – TIMSS 2019, elevii români de clasa a VIII-a sunt mai puţin competitivi la matematică şi ştiinţe decât colegii lor europeni, obţinând un scor de 479 de puncte la matematică şi 470 la ştiinţe, faţă de media internaţională de 500 de puncte, informează Universitatea din București, printr-un comunicat.

Chiar dacă rezultatele arată că nivelul competenţelor la matematică şi ştiinţe al elevilor români este similar cu cel de acum 25 de ani, este îngrijorător faptul că 22% dintre elevi sunt analfabeţi funcţional la matematică şi ştiinţe, în comparaţie cu media internaţională de 13%, mai precizează UB.

 

Fetele, rezultate mai bune

În cazul elevilor care realizează performanţă, România înregistrează un procent de 6% la matematică şi 4% la ştiinţe, în comparaţie cu media internaţională de 5%.

Un alt rezultat relevant ne arată că România ocupă un loc fruntaş, al patrulea, la scorul obţinut de fete în comparaţie cu cel obţinut de băieţi, 487 faţă de 471. În contextul în care pe plan internaţional rezultatele băieţilor sunt mai bune decât ale fetelor în aceste domenii, rezultatul din România se înscrie în eforturile internaţionale de realizare a unor sisteme echitabile de educaţie şi instrucţie.

Alte concluzii preliminare ale rezultatelor la evaluarea TIMSS 2019 vorbesc despre distribuţia inegală a performanţei în rândul elevilor români (aproape un sfert dintre elevii noştri nu ating criteriile minime de performanţă, atât la matematică, cât şi la ştiinţe), despre încrederea de sine a elevilor, care este o variabilă importantă a studiului, dar cu procente dezavantajoase pentru România, precum şi despre sărăcie: aproape jumătate dintre elevii români ajung flămânzi la şcoală.

În 1995, elevii de clasa a opta obţineau 474 puncte la matematică şi 471 la ştiinţe.

Minimul istoric a fost înregistrat în 2007, când elevii români obţineau 458 de puncte la ştiinţe şi apoi în 2011, an în care au obţinut 458 de puncte la matematică.

Studiul TIMSS are loc o dată la patru ani, este coordonat de Asociaţia Internaţională pentru Evaluarea Performanţei Educaţionale (IEA) şi analizează comparativ competenţele de matematică şi ştiinţe (biologie, fizică, chimie) în rândul elevilor. TIMSS 2019 a măsurat competenţele elevilor de 14 ani din peste 60 de ţări din toată lumea. Au participat la cercetare peste 580.000 de elevi, 310.000 părinţi, 19.000 directori de şcoli şi 52.000 de profesori din toată lumea. În România testul a implicat 4.485 de elevi, 196 de directori şi 623 de profesori din 199 şcoli.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă