5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialEuropenii, mai singuri ca niciodată. Pandemia a dublat sentimentul de însingurare

Europenii, mai singuri ca niciodată. Pandemia a dublat sentimentul de însingurare

Raportul conţine cele mai recente dovezi ştiinţifice privind singurătatea şi izolarea socială în UE şi analizează studiul realizat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă, care arată că sentimentele de singurătate s-au dublat în rândul tuturor grupelor de vârstă în primele luni ale pandemiei.

Prevalenţa singurătăţii a crescut brusc în primele luni de la izbucnirea epidemiei de COVID-19. În timp ce în 2016 aproximativ 12% dintre cetăţenii UE au indicat că se simt singuri mai mult de jumătate din timp, această pondere a crescut la 25% în primele luni de la apariţia COVID-19. Alte emoţii negative cum ar fi sentimentul de încordare sau de descurajare au urmat aceeaşi tendinţă, în timp ce emoţiile pozitive, cum ar fi sentimentul de veselie, calm, vioiciune sau odihnă au evoluat în direcţia opusă.

S-a înregistrat o creştere de patru ori a sentimentului de singurătate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, comparativ cu 2016.

Cifrele specifice fiecărei ţări arată că în perioada aprilie – iulie 2020 singurătatea a crescut cu peste 15 puncte procentuale în Bulgaria, Estonia, Franţa, Germania, Polonia, Portugalia şi Suedia.

În schimb, Belgia, Croaţia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, România şi Spania au înregistrat o creştere a singurătăţii cu mai puţin de 10 puncte procentuale în aceeaşi perioadă de timp.

Raportul constituie primul pas al unei colaborări mai ample între Parlamentul European şi Comisie. Proiectul va include o nouă colectare de date la nivelul UE privind singurătatea, care urmează să se desfăşoare în 2022, precum şi crearea unei platforme web pentru monitorizarea singurătăţii de-a lungul timpului şi în întreaga Europă.

Raportul JRC analizează iniţiativele de combatere a singurătăţii în 10 state membre ale UE.

Vicepreşedinta pentru democraţie şi demografie, Dubravka Šuica, a declarat: „Pandemiade coronavirus a adus în prim-plan probleme precum singurătatea şi izolarea socială. Aceste sentimente existau deja, dar publicul a fost mai puţin conştient de ele. Cu ajutorul acestui nou raport, putem începe să înţelegem şi să abordăm mai bine aceste probleme. La acesta se adaugă alte iniţiative, precum Cartea verde privind îmbătrânirea, prin intermediul cărora avem ocazia de a reflecta asupra modului în care putem construi împreună o societate mai rezilientă şi mai coezivă şi o UE mai apropiată de cetăţenii săi”.

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, a adăugat: „Singurătatea este o provocare care îi afectează din ce în ce mai mult pe tinerii noştri. Dar, pentru a aborda orice provocare în mod eficient, trebuie mai întâi să o înţelegem. Oamenii noştri de ştiinţă din cadrul Centrului Comun de Cercetare oferă informaţii valoroase cu privire la singurătate şi la modul în care oamenii au fost afectaţi de pandemie. Acest nou raport ne oferă un punct de pornire pentru o analiză mai amplă, astfel încât singurătatea şi izolarea socială să poată fi înţelese şi abordate pe deplin în Europa”.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă