5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialFilmul "A Private War", un "omagiu" adus jurnalismului în perioada fake news

Filmul “A Private War”, un “omagiu” adus jurnalismului în perioada fake news

Lungmetrajul relatează povestea adevărată a jurnalistei americane multipremiată pentru activitatea sa, interpretată de actriţa Rosamund Pike (“Gone Girl”), şi lupta ei pentru a relata din cele mai periculoase zone de război de pe planetă. 

Pentru Matthew Heineman, regizor american nominalizat la premiul Oscar pentru documentarul “Cartel Land” şi a cărui mamă a fost jurnalist, această dramă este un “omagiu”, adus atât lui Marie Colvin, cât şi profesiei. 

Pe 22 februarie 2012, reporteriţa de război în vârstă de 56 de ani şi fotograful francez Rémi Ochlik, 28 de ani, au pierit într-un bombardament la centrul de presă clandestin din cartierul rebel Baba Amr, din Homs (centrul Siriei). 

Operaţiunea, imputată regimului lui Bachar al-Assad, a dus la rănirea a trei persoane: fotograful britanic Paul Conroy, jurnalista independentă franceză Edith Bouvier şi traducătorul sirian Wael al-Omar.

Regizorul Matthew Heineman, Paul Conroy, Jamie Dornan şi Rosamund Pike, la Londra
“Este atât de important la ora actuală, în această lume plină de informaţii false (…) în care jurnaliştii sunt atacaţi, să celebrăm jurnalismul şi să-i celebrăm pe oamenii ca Marie”, a mărturisit cineastul pentru AFP înainte de proiecţia filmului în avanpremieră europeană, sâmbătă, în cadrul Festivalului de Film de la Londra (BFI). 

Matthew Heineman s-a făcut remarcat deja prin documentarele sale “Cartel Land”, despre traficul de droguri din Mexic, şi “City of Ghosts”, consacrat conflictului sirian şi terorii jihadiste. 

Actorul Jamie Dornan, cunoscut din filmele seriei “Cincizeci de umbre”, îl interpretează pe fotograful Paul Conroy, care a lucrat mulţi ani alături de Marie Colvin. 

“Tot ceea ce încearcă să arate jurnalismul în cea mai bună lumină – persoanele care au riscat totul în locurile acelea pentru a ne dezvălui adevărul – este un lucru bun”, a afirmat el pentru AFP. 

“A Private War” descrie lunga carieră a lui Marie Colvin ca reporter de război şi preţul greu pe care ea a trebuit să-l plătească. 

Actriţa britanică Rosamund Pike, nominalizată la Oscar pentru rolul din “Gone Girl”, a explicat că a vrut să o joace pe jurnalistă cu pasiune, având în vedere complexitatea personajului. “Am vrut să prezint pe ecran o femeie admirabilă, chiar dacă toate trăsăturile caracterului său nu sunt admirabile”, a explicat ea pentru AFP. 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă