Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Filmul ''Lemonade'', în deschiderea Les Films de Cannes a Iaşi

Filmul ''Lemonade'', în deschiderea Les Films de Cannes a Iaşi

Cea de-a treia ediţie a Les Films de Cannes a Iaşi debutează, vineri seară, la Cinema Ateneu, cu lungmetrajul ''Lemonade'' al Ioanei Uricaru, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Rl online 0 comentarii

Proiecţia, care va începe la ora 20.00, va fi urmată de o discuţie a publicului cu regizoarea.

Ioana Uricaru a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti şi deţine un doctorat în studii critice, la Universitatea din South California, Los Angeles. Din 2015, locuieşte în Statele Unite unde are o carieră didactică universitară. Înaintea debutului în lungmetraj cu "Lemonade", a co-regizat filmul colectiv episodic "Amintiri din Epoca de Aur" şi a realizat filme de scurt metraj. "Lemonade" a debutat anul acesta la Berlinală, după care a fost selecţionat în peste 25 de festivaluri, achiziţionat spre distribuţie în 12 ţări şi a primit şase premii în festivaluri internaţionale, printre care cel pentru regie la Sarajevo Film Festival.

De asemenea, cinefilii din Iaşi vor avea ocazia unică de a se întâlni cu regizorul mexican Carlos Reygadas şi cu actriţa Natalia Lopez, care vor fi prezenţi la proiecţia filmului "Our Time", sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 18.30, de asemenea la Cinema Ateneu.

De altfel, Carlos Reygadas este invitatul de onoare al festivalului.

În "Our Time" Reygadas joacă totodată şi rolul principal, alături de partenera din viaţa reală, Natalia Lopez. Regizorul mexican a fost consacrat drept cea mai radicală voce a cinematografiei mexicane contemporane prin selecţiile succesive de la Cannes, pe care presa le-a adulat şi urât cu aceeaşi patimă. A debutat cu primul său film de lungmetraj în secţiunea paralelă a festivalului, Quinzaine des Realisateurs, în 2002. "Japon" a intrat imediat în vizorul atât al criticilor, cât şi al juriului, filmul primind o menţiune specială Camera d'Or, au menţionat organizatorii Les Films de Cannes a Iaşi.

Reygadas a fost selectat pentru prima dată în competiţie la Cannes cu "Battle in Heaven", în 2005, apoi, în 2007, a câştigat Premiului Juriului cu "Silent Light", un omagiu adus lui Carl Th. Dreyer, film despre o iubire interzisă în mijlocul unei comunităţi de menoniţi din Mexic. "Post Tenebras Lux" a obţinut, în 2012, Premiul pentru regie la Cannes. În "Our Time", el duce radicalismul mai departe şi se inspiră puternic din viaţa personală pentru o poveste despre pasiune, trădare, familie şi libertate. Prezentat în competiţia oficială a festivalului de film de la Veneţia 2018, Our Time i-a adus lui Reygadas comentarii elogioase din partea criticii internaţionale.

Natalia Lopez, cea care interpretează rolul principal feminin în film, este monteuză şi scenaristă. Este activă în domeniu ca editor de film, începând din 2006, lucrând alături de Amat Escalante şi Carlos Reygadas. Este cunoscută pentru montajul unor filme precum Heli, Silent Light, Jauja şi Post Tenebras Lux.

Les Films de Cannes a Iaşi este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Centrul Naţional al Cinematografiei, susţinut de Primăria municipiului Iaşi.

Comentarii

loading...