10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialFirea nu renunță la companiile primăriei și vine cu un nou proiect...

Firea nu renunță la companiile primăriei și vine cu un nou proiect în Consiliul General

Potrivit unui comunicat al de Primăriei Municipiului Bucureşti, societăţile municipale din Holdingul “Bucureşti, capitală europeană” au fost înfiinţate cu bună credinţă şi în deplină legalitate, conform prevederilor Legii 31/1991, din dorinţa de a oferi bucureştenilor servicii publice de bună calitate şi mai ieftine, după un model care funcţionează deja cu bune rezultate în multe capitale europene.

“Intenţia noastră a fost să spargem monopolul celor câteva firme care de ani de zile căpuşau bugetul Capitalei. De altfel, rezultatele s-au văzut, în unele locuri, imediat. Este cazul managementului traficului în Capitală, unde compania municipală prestează servicii cu mult mai ieftine decât cele oferite în trecut de compania UTI. De exemplu, o licenţă de integrare a intersecţiilor în sistemul automat de management al traficului costa pe vremea UTI 50.000 de euro, iar în prezent, doar 2.000 de euro, de la acelaşi producător. Şi exemplele pot continua. În 30 de ani s-au consolidat în Bucureşti 20 de clădiri, în timp ce în doar un an, Compania Municipală de Consolidări lucrează în peste 100 de imobile, primele 4 dintre acestea urmând să fie finalizate în acest an, precum şi 14 faţade”, se arată în comunicat.

Primarul general, Gabriela Firea, spune că invită toate grupurile politice reprezentate în Consiliul General să se alăture în încercarea de a debloca situaţia.

“Îi rog pe consilierii generali să încerce să acţioneze dincolo de calculul politic pe termen scurt şi să vină cu propuneri constructive de care vom ţine cont. Bucureştenii vor şti că interesele lor au fost puse mai presus de cele politice şi electorale”, afirmă Firea.

Conform PMB, interesul primordial al companiilor municipale nu este maximizarea profitului, ci oferirea de servicii de calitate cu costuri rezonabile. De asemenea, se menţionează că profiturile realizate de companii se întorc la municipalitate, putând fi folosite pentru alte proiecte.

“Instanţa de judecată a apreciat însă că decizia politică de înfiinţare a acestor societăţi, formalizată prin Hotărâri ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, nu a fost luată în concordanţă cu prevederile legii, respectiv cu două treimi din voturile consilierilor. Motivul pentru care aceste Hotărâri au fost validate doar cu majoritate simplă este acela că practic nu avea loc un transfer de patrimoniu către aceste societăţi. De altfel, există nenumărate exemple în toată ţara, de societăţi comerciale ale primăriilor, care au fost înfiinţate cu majoritate simplă. În urma respingerii de către Curtea de Apel Bucureşti a cererii de revizuire a deciziei de anulare a hotărârilor de consiliu prin care s-au înfiinţat companiile municipale, ne exprimăm în continuare determinarea de a presta servicii şi lucrări publice prin intermediul companiilor proprii şi nu prin regii autonome bugetofage sau companii private interesate exclusiv de profitul propriu, aşa că vom veni în faţa Consiliului General cu proiecte care să pună în acord Hotărârile de înfiinţare ale companiilor municipale cu decizia instanţei, respectiv adoptarea acestora cu două treimi”, se mai arată în comunicatul PMB.

Consilierul general USR Roxana Wring a anunţat că instanţa a respins recursului Primăriei, fiind menţinută decizia potrivit căreia toate companiile municipale au fost înfiinţate cu încălcarea legii. Decizia instanţei este definitivă.

“Victorie definitivă pentru bucureşteni şi pentru USR Bucureşti: decizie irevocabilă a judecătorilor prin care confirmă că toate Companiile Municipale au fost înfiinţate cu încălcarea legii. Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri recursul Primăriei, ceea ce înseamnă că se menţine decizia iniţială din noiembrie anul trecut, prin care s-a constatat încălcarea legii în cazul înfiinţării companiilor”, a anunţat Roxana Wring.

Ea a spus că Gabriela Firea nu mai are de acum înainte absolut nicio scuză pentru a ţine artificial în viaţă Companiile Municipale.

“Aşa cum am arătat de nenumărate ori, aceste structuri au fost gândite doar ca să toace bani publici pe contracte şi salarii. 

Companiile trebuie desfiinţate în cel mai scurt timp posibil!”, a precizat consilierul general al USR.

Instanţa a decis, în noiembrie 2018, anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare ale companiilor municipale. Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti în anul 2017.

Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegale, mai precis, au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri şi nu cu votul a două treimi aşa cum ar fi fost nevoie.

 

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă