9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialFirea: Sunt nedumerită că durează atât de mult evaluarea Elcen; Noi avem...

Firea: Sunt nedumerită că durează atât de mult evaluarea Elcen; Noi avem back up, dumnealor nu au

“Sunt uşor nedumerită şi surprinsă de faptul că durează atât de mult evaluarea pachetului de acţiuni al Elcen, pentru că noi ne-am exprimat în Consiliul General opţiunea de a achiziţiona pachetul de acţiuni al Elcen, tocmai pentru a întregi acest sistem: să avem producţie, transport şi distribuţie de energie termică. Am înţeles că domnul ministru este acum extrem de energic în a finaliza procedurile de achiziţie pentru evaluator – pentru că nici măcar nu era stabilit un evaluator – astfel încât într-o perioadă decentă de timp să putem să avem şi suma evaluată de către Elcen, să putem să luăm o decizie – achiziţionăm sau nu – deoarece nu s-a acceptat ca această achiziţie să se realizeze la valoarea nominală, cum ar fi fost normal – pentru că în ţară s-au dat CET-urile către primării cu titlu gratuit – ci doar nouă, celor de la Bucureşti, ni s-a impus valoarea de evaluare. Cu contribuţia, trebuie să recunoaştem, a Ministerului Justiţiei, căruia nu prea avem de ce să îi mulţumim, din acest punct de vedere. Din alte puncte de vedere, avem aprecieri – şi mă refer aici la decizia care a fost luată anul trecut, în august, prin memorandumul adoptat de Guvern”, a precizat Firea, în şedinţa CGMB.

Primarul Capitalei a arătat că, în cazul în care pachetul de acţiuni al Elcen se va dovedi prea scump, iar CGMB va hotărî să nu îl achiziţioneze, Municipalitatea va avea totuşi variante de rezervă, în timp ce Electrocentrale Bucureşti SA se va confrunta cu perspectiva falimentului.

“Chiar şi aşa, la valoarea de evaluare, pentru noi este imperios necesar să ştim care este această sumă, pentru că, poate, după ce o analizăm în Consiliul General, constatăm că este mai eficient să nu mai preluăm Elcen, să îi lăsăm, aşa cum înţeleg că doresc anumiţi domni de la Elcen, să rămână dumnealor, cu salarii mari, într-o entitate economică muribundă, şi se gândesc doar la interesul propriu, personal, şi nu la interesul tuturor bucureştenilor. (…) Trag aşadar un semnal de alarmă şi spun încă o dată că, dacă Elcen nu doreşte să aplice, practic, şi ceea ce este în programul de guvernare, şi ceea ce este normal pentru sănătatea sistemului de termoficare, noi avem soluţii. Noi avem back up, dumnealor nu au. Noi fără ei ne descurcăm. Ei fără noi intră în faliment, pleacă acasă”, a declarat Firea.

Edilul a precizat că, potrivit unor evaluări recente, aproape 70 de kilometri de conductă din sistemul de termoficare trebuie reabilitate urgent. Conform bugetului pentru 2018, aceste conducte vor fi reabilitate prin Compania Municipală Energetica.

“Din nefericire, din cei aproape 900 de kilometri de reţea de termoficare, până în mandatul meu nu s-au reabilitat decât până în 200 de kilometri. În peste 20 de ani – e foarte puţin, ritmul este extrem de scăzut. În ultimele luni am accelerat documentaţiile pentru obţinerea fondurilor europene nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), astfel încât am realizat strategia de termoficare, de asemenea studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu. Toate documentele sunt transmise către specialiştii Jaspers, care analizează toate aceste documente şi care, în final – nădăjduim cu toţii – vor aproba această sumă nerambursabilă”, a mai spus ea.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă