18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialFundația lanțului McDonald’s a devenit utilitate publică în România

Fundația lanțului McDonald’s a devenit utilitate publică în România

Aceasta înseamnă că va primi facilități fiscale, clădiri și terenuri cu titlu gratuit de la stat, având practic același statut cu al Casei Regale.
Organizația neguvernamentală deținută de McDonald’s ceruse mai demult să devină utilitate publică. Fundaţia a depus la Secretariatul General al Guvernului dovada protocoalelor şi convenţiilor de colaborare, a acordurilor de parteneriat, a contractelor de donaţie şi de sponsorizare, precum şi a convenţiilor de prestări servicii cu instituţii publice, organizaţii neguvernamentale şi societăţi comerciale.

Ronald McDonald este clovnul care reprezintă imaginea McDonald’s în întreaga lume. Fundația cu același nume, din România, se ocupă de acțiuni caritabile. “….dezvoltarea şi încurajarea de programe în următoarele domenii: facilitarea acordării îngrijirilor de către furnizorii de servicii medicale pentru copii sau de către instituţiile cu competenţe în domeniul sănătăţii publice; educaţie şi artă pentru copii; asistenţa necesară pentru familiile ai căror copii se află în tratament medical pentru perioade îndelungate”, aceasta este caracterizarea pe care și-o face fundația, însușită și de MS în fundamentarea HG-ului.
Obținerea statutului de utilitate publică presupune mai multe beneficii: “ scutirea de la plata impozitului pe profit pentru veniturile obținute din reclamă și publicitate pentru acele organizații din domeniul culturii, cercetării științifice, învățământului, sportului, sănătății; scutirea de la plata accizelor pentru orice produs importat, provenit din donații sau finanțat direct din împrumuturi nerambursabile, de către guverne străine, organisme internaționale și organizații nonprofit și de caritate, precum și din programe de cooperare științifică și tehnică; scutirea de plata taxelor speciale pentru autoturismele care provin din donații (taxa de primă înmatriculare) sau finanțate direct din împrumuturi nerambursabile acordate de către guverne străine, organisme internaționale și organizații nonprofit și de caritate, precum și din programe de cooperare științifică și tehnică”.

De asemenea, legea recunoaște dreptul organizațiilor cu statut de utilitate publică de a li se atribui în folosință gratuită bunurile proprietate publică și dreptul preferențial la resurse provenite din bugetul de stat și din bugetele locale.

 

Fapte bune de-ale lui Ronald

În perioada 2015-2017, Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald a asigurat, prin cele două case Ronald McDonald din Bucureşti şi Timişoara, cazare gratuită pentru 17.000 de părinţi ai copiilor internaţi şi 8.572 de familii. Au fost dezvoltate proiecte şi investiţii în comunităţile locale în domeniile sănătăţii şi educaţiei, asigurându-se astfel un sprijin real şi necesar, complementar celui asigurat prin sistemele publice de asistenţă.

A fost realizată dotarea cu aparatură medicală în valoare de circa 200.000 de euro pentru mai multe spitale mari de copii („Louis Ţurcanu“ Timişoara, „Marie Curie” – București, „Grigore Alexandrescu“ – București). De asemenea, au fost organizate campania „Mi-e poftă să fac bine“ şi evenimentul McHappy Day, la care au participat 60 de persoane publice şi s-au strâns 1.590.000 lei.

Alte ONG-uri care au mai primit, de-a lungul timpului, statutul de utilitate publică sunt Fundația Națională pentru Civilizație Rurală Niște Țărani, Fundația Pop de Popa pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare, Fundația Europeană Titulescu, Fundația Consiliului Național Român pentru Refugiați, Asociația Națională a Evaluatorilor din România, Fundația Crucea Alb-Galbenă din România, Asociația Marea Lojă Națională din România, Uniunea Artiştilor Plastici, Asociația Yacht Club.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă