18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialGuvernul aduce haosul în școli, lăsând auxiliarii acasă

Guvernul aduce haosul în școli, lăsând auxiliarii acasă

După strategia celebră și de succes a fostului președinte Traian Băsescu, liberalii încearcă să atace puțin bugetarii, dar cu mult mai multă temere.

Având în vedere că “patronatele” au cerut “solidaritate” din partea angajaților de la stat, Guvernul a decis să trimită, pe rând, o parte dintre bugetari în șomaj tehnic, timp de două săptămâni.

Ca să le lase impresia “reprezentanților mediului privat din România” – care or fi aceștia, deoarece nu am auzit marii producători auto, de aparatură electrică sau electrocasnică sau marile lanțuri de supermarket-uri să ceară acest lucru – că părerea lor contează, Executivul s-a pregătit să reducă cheltuielile.

Este foarte greu însă de văzut unde este marea economie realizată, prin tăierea câtorva sute de lei din salariile unor categori de bugetari, pentru o lună.

Mai grav este că neatenția celor aflați la conducerea ministerelor care ar trebui să stabilească listele cu bugetarii a căror prezență la muncă nu este indispensabilă în această perioadă, ar putea aduce chiar pierderi mai mari la bugetul statului, blocând activități de cercetare, producție sau absorbția de fonduri europene.

În Educație am putea avea parte de pierderi, în loc de economii, după ce guvernanții au anunțat trecerea personalului auxiliar în șomaj tehnic, cu toate că o parte importantă a activității de cercetare necesită această categorie de angajați.

 

Economie paguboasă, în Educație

Măsurile de reducere a cheltuielilor de la bugetul de stat poate aduce pierderea banilor europeni și proiectelor de cercetare.

Dorința Guvernului Ludovic Orban de a trimite personalul nedidactic și didactic auxiliar în șomaj tehnic poate aduce mari pierderi universităților și altor instituții de cercetare.

Unul dintre cele mai importante proiecte ce ar putea fi afectate de sistarea sau reducerea activității ar putea fi chiar ELI, laserul de pe platforma din Măgurele.

“Sunt mulți colegi din personalul auxiliar sau nedidactic care nu pot fi trimiși în șomaj tehnic, deoarece instituțiile de învățământ superior depind de activitatea lor. De exemplu, avem nevoie de colegii care se ocupă de sistemul informatic, pentru cursurile online. Se pot pierde bani europeni, deoarece avem proiecte care presupun și implicarea personalului auxiliar. Ar fi afectate activitățile de cercetare. De exemplu, avem proiectul ELI, de la Măgurele, după ce că abia am avansat cu el, acum să stopăm progresul?”, a declarat, pentru “România liberă”, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”, Anton Hadăr.

Acesta a explicat că și instituția de învățământ superior unde predă, Universitatea Politehnica din București, ar avea de pierdut în cazul în care întreg personalul auxiliar ar fi trimis în șomaj tehnic. “La Politehnică producem energie. Nu am mai putea să o trimitem în sistem, dacă nu am mai avea personal auxiliar. Se poate vorbi și de încălcarea autonomiei universitare. Nu văd care este economia realizată”, ne-a mai spus Anton Hadăr.

 

Școlile, sate fără câini

Probleme semnificative ar putea apărea și în sistemul de învățământ preuniversitar.

Multe grădinițe, școli sau licee au paza asigurată de angajați personal auxiliar, iar o trimitere a acestora în șomaj tehnic presupune lipsa supravegherii unității.

De asemenea, chiar înainte de reluarea cursurilor, unitățile școlare ar putea rămâne neigienizate, dacă îngrijitorii vor fi obligați să rămână acasă.

“Sunt unități care nu au firmă de pază angajată. Trimiterea personalului nedidactic în șomaj tehnic, înseamnă că nu vei mai avea pază. Nu putem să lăsăm școlile neigienizate. Sunt școli care se află în proces de modernizare. Acest lucru nu este posibil fără personalul auxiliar”, a declarat, pentru “România liberă”, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) “Spiru Haret”, Marius Nistor.

Acesta spune că lipsa personalului auxiliar (contabili, secretariat) ar putea cauza și imposibilitatea plătirii salariilor angajaților din unitățile școlare.

Sindicaliștii din învățământul preuniversitar și cei din superior au trimis o adresă comună către Ministerul Educației și Cercetării și către Guvern, în care prezintă aceste probleme.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă