13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialGuvernul încearcă să tempereze teama populației: ”Nu există motive de panică!”

Guvernul încearcă să tempereze teama populației: ”Nu există motive de panică!”

Oficialii guvernamentali au încercat să iasă în întâmpinarea nevoii de comunicare a populației, oferind asigurări asupra faptului că măsurile excepționale nu sunt menite să perturbe dinamica vieții sociale.

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a încercat să estompeze ”speculațiile, mesajele de panică și mai ales mesajele care pot determina un anumit comportament al populației”, printr-un apel propriu la responsabilitate.

”Au apărut afirmații în mass media cum ca alimentele vor fi raționalizate sau ca circulația va fi închisă. Au apărut filmări regizate de persoane care iau situația în glumă, aratând cum fuge un individ îmbrăcat în alb după un alt individ, insinuând că situația este scăpată de sub control (…) Mass media, cei care postează pe rețelele de socializare și fiecare dintre noi, ca cetățeni responsabili, va trebui să adoptăm o atitudine civică, responsabilă. Declararea stării de urgență este menită să ajute, să sprijine și în nici un caz sa creeze probleme. Acest subiect nu trebuie speculat și nici politizat. Este nevoie să fim solidari și să avem încredere unii în ceilalți”, este mesajul lui Raed Arafat, postat pe pagina personală de Facebook.

Și Traian Berbeceanu, șeful de cabinet al Ministrului de Interne, Marcel Vela, a ieșit în spațiul public cu un apel similar celui asumat de Raed Arafat.

”Starea de urgență are menirea de a ajuta populația, de a vă proteja sănătatea, de a salva vieți în cele din urmă. În același timp, știrile false și interpretările rău intenționate nu fac decât să îngreuneaze situația, să ne îndepărteze, pe noi toți, de la atingerea obiectivului firesc: limitarea contaminării și stoparea răspândirii noului coronavirus.

Nu este adevarat că alimentele vor fi raționalizate, nu este adevărat că țara va fi blocată și mai ales este falsă ideea potrivit căreia, declararea stării de urgență ar putea să genereze abuzuri ale autorităților.

Mass media, în mod special, cei care aleg să își exprime părerile prin intermediul rețelelor sociale, în particular, au datoria de a prezenta obiectiv, calm și realist situația. Iar dumneavoastră trebuie să aveți încredere în mesajele, indicațiile, solicitările și recomandările autorităților!”, s-a adresat Berbeceanu urmăritorilor de pe reațeaua de socializare.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă