15.2 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Guvernul promite un miliard de euro, din Planul de Reziliență, pentru pădurile României

Guvernul Cîțu va aloca un miliard de euro, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru pădurile din România, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a făcut această precizare în cadrul unui mesaj pe care l-a transmis, miercuri, 3 martie 2021, cu prilejul Zilei Mondiale a Vieţii Sălbatice.

„În 2020, am acordat patronajul campaniei naţionale de împădurire organizate de Guvern. Împreună am plantat peste 50 de milioane de puieţi, o investiţie cu beneficii reale pentru mediu, ecosisteme naturale, dar şi pentru sănătatea românilor şi pentru generaţiile viitoare. În 2021, solicit Guvernului să fie şi mai ambiţios, să vină cu un plan de plantare mai ales în afara fondului forestier, pe terenuri nisipoase ori degradate. Salut, totodată, iniţiativa Executivului de a aloca un miliard de euro pentru păduri în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Protejarea mediului este o prioritate în care vom investi constant în viitor”, menționează preşedintele Iohannis în mesajul transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Vieţii Sălbatice.

Pe de altă parte însă, șeful statului avertizează că pădurile și viața sălbatică din România sunt supuse agresiunilor, iar asemenea fapte trebuie pedepsite conform legii.

„Pădurile și speciile de floră și faună pe care le adăpostesc se află, însă, deseori sub amenințare. În ultimele decenii, acțiunile noastre au dus la distrugerea habitatelor unor specii sălbatice, forțându-le să caute hrană în proximitatea așezărilor umane. Torturarea, traficarea sau uciderea animalelor sălbatice sunt acte reprobabile, care trebuie pedepsite conform legii în vigoare fără nicio ezitare”, subliniază președintele Iohannis.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă