14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialHaos în educație. Se amână sau nu anul școlar?

Haos în educație. Se amână sau nu anul școlar?

Haosul produs de epidemia de coronavirus nu poate fi atenuat nici prin decretarea stării de urgență, nici prin emiterea de ordonanțe militare. O dovadă în acest sens este confuzia autorităților de la București în chestiunea eventualei înghețări a anului școlar în România.

“În acest moment nu luăm în calcul sub nicio formă înghețarea anului școlar. Scenariile pe care le fac specialiștii din cadrul Ministerului vor fi făcute publice în momentul în care vom avea o situație clară. Toate aceste scenarii vor fi luate în calcul în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România. Fac un apel la calm. Îi rog pe elevi, pe părinți și pe studenți să stea acasă și să continue învățarea de acasă”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie.

Declarația ministrului Anisie a venit însă imediat după ce vicepremierul Raluca Turcan, care, ca funcție, este superior ministrului Educației, avertizase că una dintre măsurile avute în vedere este „repetarea anului”.

„Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”, a anunțat vicepremierul Raluca Turcan.

Vicepremierul a insistat că „toate scenariile sunt posibile, nu există o țară în care să nu fie luate în considerare toate scenariile”. Totuși, ministrul Monica Anisie a contrazis-o, susținând că „nu există un astfel de scenariu”, care să includă “înghețarea” anului școlar.

De trei săptămâni, din momentul în care s-au închis școlile și grădinițele din România, peste trei milioane de elevi și de preșcolari stau acasă.

Inițial, școlile au fost închise în perioada 11 – 22 martie, ca protecție împotriva răspândirii coronavirusului. Ulterior, autoritățile au decis că grădinițele, școlile și universitățile vor rămâne închise pe toată perioada în care România este în stare de urgență, adică pe timp de 30 de zile, începând de luni, 16 martie.

Ce ar însemna înghețarea anului școlar

Decizia de a se “îngheța” anul școlar 2019 – 2020 înseamnă repetarea acestuia, exact așa cum s-a exprimat vicepremierul Raluca Turcan. Nici notele, nici calificativele, nici absențele deja înregistrate în anul școlar 2019 – 2020 nu vor mai conta, întrucât anul școlar s-ar relua de la zero, probabil din septembrie 2020.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă