4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialHaos legislativ și risc sanitar. Relaxarea restricțiilor coincide cu vârful pandemiei

Haos legislativ și risc sanitar. Relaxarea restricțiilor coincide cu vârful pandemiei

România avea, până în dimineața zilei de 10 mai, 952 de decese ale unor pacienți cu coronavirus și nu ajunsese încă la vârful pandemiei – lucru demonstrat de faptul că numărul de cazuri raportate zilnic nu scade, ci crește.

Totuși, la data de 15 mai, ora 0, în România încetează starea de urgență și intră în vigoare starea de alertă, cu restricții mai puțin dure. Președintele Iohannis anunțase că nu mai prelungește starea de urgență după 15 mai încă de acum două săptămâni, când se considera că maximul pandemiei va fi atins în România în jurul datei de 1 mai, dar acest punct maxim încă n-a fost atins.

Până în acest moment, măsurile de “relaxare” care se aplică din data de 15 mai 2020 sunt prezentate sub forma unui proiect de 13 pagini, care este prezentat pentru consultare publică. Populația poate să trimită propuneri pe o adresă de mail a Ministerului Sănătății:  propuneri.relaxare@ms.ro

Din data de 15 mai, se redeschid unele servicii, printre care și cele oferite de cabinetele stomatologice. Medicii dentiști au anunțat deja că fac programări cu pauze de cel puțin 30 de minute între pacienți, pauze necesare pentru a dezinfecta cabinetul. Medicii și asistentele vor purta echipament de protecție anti – Covid, ceea ce presupune că prețul serviciilor stomatologice va crește.

Tot din data de 15 mai se redeschid saloanele de frizerie, coafură și cosmetică. Clienții vor fi primiți doar cu programare, cu mască și dacă nu au temperatură mai mare de 37 de grade C. Personalul trebuie să poarte mască și mănuși.

Hotelurile (care oficial nu au fost închise) vor putea funcționa, dar nu și restaurantele. Imediat după data de 15 mai, turiștii pot lua masa doar în sistem room-service, cu tacâmuri de unică folosință. Restaurantele, barurile și cofetăriile vor începe probabil să funcționeze din data de 1 iunie, fie în spații deschise (terase), fie în spații închise dar cu mărirea distanței dintre mese.

Din ziua de vineri, 15 mai, este din nou permis accesul în biserici. La slujbe se va asista doar din curtea acestora. În interiorul lăcașului de cult poate intra doar un grup mic de persoane. Nu va fi permisă nici atingerea cu mâna, nici sărutarea icoanelor, iar împărtășania se va face cu linguriță și cu pahar de unică folosință.

 

IMPLICAȚIE Masca de protecție este obligatorie

Aglomerarea persoanelor în public va fi inevitabilă, ceea ce va impune purtarea obligatorie a măștii în spații deschise. Accesul în mijloacele de transport în comun va fi permis doar cu purtarea măștilor de protecție. Masca va fi obligatorie și pentru elevii care vor intra în unitățile de învățământ pentru pregătire școlară sau pentru a susține examene de admitere în licee sau de bacalaureat. Sesiunile de pregătire din interiorul școlii pot dura doar trei ore.

 

“Voi propune acest lucru Comitetului Municipal pentru situaţii de urgenţă, atât redeschiderea parcurilor cât şi a cimitirelor, pentru că oamenii sunt supărați că n-au putut merge acolo de Paști”

Gabriela Firea,

Primarul general al Capitalei

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă