15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialHarghita: Prefectul condamnă amplasarea toaletelor publice lângă Monumentul Ostaşului Român

Harghita: Prefectul condamnă amplasarea toaletelor publice lângă Monumentul Ostaşului Român

“Este trist că în anul Centenarului Marii Uniri, când discutăm despre istoria ţării noastre şi despre înaintaşii care au înfăptuit-o, dar discutăm şi despre respectul reciproc şi convieţuirea paşnică în pragul sărbătoririi Zilei Europei, există încă gesturi de condamnat, care aduc atingere demnităţii naţionale şi care nu sunt altceva decât provocări care fac foarte mult rău în zonă. (…) Amplasarea acelor toalete ecologice lângă Monumentul Ostaşului Român Necunoscut, fix în locul în care autorităţile locale şi judeţene evocă momentele istoriei noastre, cu prilejul sărbătorilor naţionale, este o sfidare din partea organizatorilor evenimentului respectiv”, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Jean-Adrian Andrei.

Incidentul a ajuns şi în atenţia Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Harghita, care a efectuat o verificare la faţa locului, specialiştii constatând că cele patru toalete amplasate lângă monument “dăunează din punct de vedere estetic ansamblului monumental sculptural”, recomandând totodată Primăriei Miercurea Ciuc ca în viitor să aibă “o abordare mai civilizată”.

Prin procesul verbal încheiat cu ocazia controlului, la care au participat şi reprezentanţi ai IPJ Harghita, s-a mai recomandat municipalităţii “să respecte principiile conduitei etice faţă de un monument reprezentând un simbol al libertăţii”

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita, Bakos László, a declarat, pentru AGERPRES, că Monumentul Ostaşului Român Necunoscut este unul de for public şi, potrivit articolului 10 din Legea 120/2006, “autorităţile administraţiei publice au obligaţia să asigure protejarea şi punerea în valoare a monumentelor de for public aflate în administrarea lor”.

Bakos László a mai adăugat că “trăim în secolul XXI şi nu ar trebui să discutăm despre astfel de cazuri”.

Serbarea câmpenească desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute în Parcul Central din Miercurea Ciuc, cu prilejul căreia s-au amplasat toaletele ecologice lângă monument, a fost organizată de Organizaţia Teritorială UDMR Ciuc şi Primăria municipiului.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Füleki Zoltán, a precizat, pentru AGERPRES, că incidentul a fost unul nefericit şi acţiunea nu a fost cu intenţie.

“Am fost coorganizatori şi este o chestie nefericită şi în niciun caz intenţionată Cred că cei care au amplasat acolo (n.r. – toaletele) nu s-au gândit la acest aspect, au căutat un loc care să fie neted, mai la colţ, să aibă acces uşor la ele”, a spus Füleki Zoltán, adăugând că municipalitatea chiar va aloca bani pentru repararea Monumentului Ostaşului Român Necunoscut, fiind vorba de suma de 92.000 lei.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă