13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSocialHarghita: Trei diabetici şi-au tatuat însemnele şi numele bolii

Harghita: Trei diabetici şi-au tatuat însemnele şi numele bolii

Preşedintele Asociaţiei Diabeticilor din Gheorgheni şi purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Tinerilor şi Copiilor cu Diabet Zaharat din Harghita, Gabor Suciu, este una din cele trei persoane care şi-a tatuat pe încheiatura mâinii stângi cuvântul ‘diabetic’ şi un cerc albastru, simbolul acestuia, înăuntrul căruia este trecut tipul bolii – insulino-dependent sau de tip II.

Acesta a declarat pentru Agerpres că gestul este o premieră pentru România, iar ideea poate fi salvatoare de vieţi.

“Trei pacienţi din judeţul Harghita au beneficiat de tatuaje gratuite, care pot fi salvatoare de vieţi, pentru că, dacă bolnavului de diabet i se face rău, atunci nu poate să spună ce boală are. Echipajele de prim ajutor eliberează întotdeauna braţul stâng, pentru a lua pulsul, şi aceste tatuaje sunt pe braţul stâng ca să se poată vedea de ce boală suferă şi să beneficieze de prim ajutor în consecinţă”, a explicat Gabor Suciu.

Tatuajele au fost realizate gratuit de Kertész-Farkas János, un artist tatuator din Ungaria, care va reveni în Harghita la începutul lunii septembrie, pentru pacienţii care doresc să îşi facă aceste tatuaje.

Potrivit sursei citate, iniţiativa îi aparţine unei persoane originare din Ungaria, care trăieşte în prezent în Germania şi care s-a gândit la această soluţie după ce unor bolnavi de diabet li s-a făcut rău, echipajele de prim ajutor nu au ştiu de ce afecţiune suferă şi acest lucru ‘i-a costat viaţa pe unii dintre ei’.

Gabor Suciu a aflat că are diabet în urmă cu 28 ani şi, după atâta timp, spune că se poate trăi cu această boală, dacă ai ‘mult control de sine, perseverenţă şi disciplină’.

Celelalte două persoane care poartă la încheietură însemnele diabetului sunt două tinere din Harghita.

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă