15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialHoria Tecău, în vizită la o familie nevoiașă

Horia Tecău, în vizită la o familie nevoiașă

De dimineață, Horia s-a întâlnit cu primarul localității Motoșeni, dl. Corneliu Constantin Ghelase-Armencea, cu echipa comunitară formată dintr-un asistent social, asistent medical comunitar și consilier școlar, cu directorul și cadrele didactice de la Școala gimnazială „Gheorghe Nechita” Motoșeni unde abandonul școlar este 0.

Horia a mers în vizită și la Florin Bălătescu, tatăl care își crește singur cei șase copii. Când Horia l-a vizitat anul trecut, bărbatul și copiii trăiau într-o singură cameră. Acum au trei camere, o grădină cu legume și curtea plină de animale. Tot ce face Florin este pentru copiii săi. Tot ce vrea este ca ei să fie sănătoși și să continue să meargă la școală. “Copiii ăștia sunt viața mea”, spune el. Tatăl lucrează cu ziua, iar copiii merg la școală. Totul datorită voinței tatălui și a ajutorului din partea lucrătorilor comunitari din proiectul pilot “Servicii Comunitare pentru Copii”. 

Horia a profitat de vizită pentru a pregăti și a lua masa împreună cu copiii și tatăl lor, prilej să afle planurile și visele lor.  

“M-am bucurat mult să îl revăd pe Florin și pe copiii lui, să văd cum s-a îmbunătățit viața lor de anul trecut. Datorită lui și echipei comunitare, copiii sunt veseli, bine îngrijiți și merg cu drag la școală. E o dovadă în plus că, atunci când o familie întâmpină dificultăți, profesioniștii de la nivel local și întreaga comunitate îi pot sprijini pe părinți astfel ca familia să rămână unită, iar copiii să se dezvolte armonios”, a declarat Horia Tecău, Ambasador Național pentru UNICEF în România. “Am aflat cum aplicația Aurora îi ajută pe profesioniștii locali în munca lor de zi cu zi, oferindu-le informații în timp real despre copii și familile lor, indicând planul pentru serviciile de care au nevoie și rezultatele asteptate”, a mai spus Horia Tecău.  

 

Povestea familiei vizitate de Horia Tecău, Ambasador Național pentru UNICEF în România

“A fost un moment când simțeam că nu mai pot, aveam gânduri foarte negre. Dacă nu erau doamnele acestea nu știu ce era,” povestește Florin Bălătescu, tată nevoit să crească singur șase copii.  

“Doamnele” amintite de acesta sunt parte a echipei care intervine în cadrul proiectului pilot Servicii Comunitare pentru Copii implementat de UNICEF în 45 de comunități din județul Bacău. Acestea i-au dat curaj și i-au fost alături învățându-l cum să prepare hrana pentru copilul său sugar, cum să facă de mâncare și pentru ceilalți, cum să aibă grijă de igiena copiilor și cum să îi susțină la școală. Echipa formată dintr-un asistent social și un asistent medical comunitar l-a ajutat practic să își împlinească cea mai mare dorință, aceea de a rămâne cu toții împreună, de a-și păstra copiii, “viața” lui cum îi numește, și de a nu îi da în îngrijirea statului. Florin Bălătescu a fost crescut la rândul său de tatăl lui, după ce a rămas orfan de mamă la 10 ani. 

Când a fost vizitată anul trecut de Horia Tecau, această familie din Motoseni locuia într-o singură cameră. Acum au trei camere, o grădină de legume și cresc păsări, un miel și un ied. 

Absolvent de 12 clase și de o școală profesională în domeniul sondelor, profesie pe care a și practicat-o până când a fost disponibilizat, tatăl face munci ocazionale. Veniturile lor fixe sunt alocatiile copiilor și ajutorul social. Au în continuare lipsuri importante, dar “toate se fac câte o leacă, nu se poate face totul la gramadă”, spune Florin Bălătescu. 

Astăzi doi dintre băieții săi lucrează, unul în străinătate, iar altul în alt județ. Toți ceilalți patru copii merg la școală. Ana-Maria (15 ani) a trecut în clasa a X-a și visează să devină medic pentru a îi ajută pe frații ei, Mihaela – Elena (11 ani) a trecut în clasa a V-a, Denișa – Ionela (7 ani) în clasa întâi și Neculai – Ciprian (5 ani) este la grădiniță. Îl așteaptă toți cu mare bucurie pe Horia Tecau, un om “de înțeles și apropiat”. 

 

Despre comuna Motoșeni

Echipa comunitară din Motoșeni se mândrește azi cu zero abandon școlar în localitate. Aceștia povestesc cum primarul Corneliu Constantin Ghelase-Armencea însuși s-a mobilizat mergând la poarta celor care nu își trimiteau copiii la școală sau a acelora care nu doreau să participle la ore. I-a transportat cu mașina la cursuri, până când situația lor școlară s-a îmbunătățit. 

În comuna Motoșeni locuiesc în jur de 2.000 de oameni, alți 1.000 fiind plecați la muncă în străinătate. 

Deși comunitatea este mică, recensământul pe care l-au făcut cu Aurora, o aplicație pe tabletă, în cadrul proiectului pilot UNICEF i-a ajutat să identifice foarte clar vulnerabilitățile din familii și să actioneze în echipă pentru a ajuta.   

Horia a participat și la activitățile pe tema igienei personale de la Centrul Comunitar realizate prin intermediului micro-grantului oferit de UNICEF și câștigat de către Primăria din Răchitoasa. Profesioniștii de la nivel local le-au explicat copiilor cum se pot îngriji pentru a fi sănătoși. În pauză, copiii de toate vârstele s-au bucurat să schimbe câteva mingi cu campionul mondial și să îi povestească despre viața lor.  

Horia Tecău a fost numit Ambasador național pentru UNICEF în România la 11 aprilie 2017. El sustine de mai mulți ani copiii din România, alăturându-se de curând inițiativelor UNICEF care sprijină copiii, prin timpul și renumele său.

 

Cele mai citite

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă