11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialHunedoara, 46 de inculpați în dosarul Hidra, vizând furtul de fier vechi....

Hunedoara, 46 de inculpați în dosarul Hidra, vizând furtul de fier vechi. Ce pedepse au primit

Inculpații au primit diferite pedepse cu inchisoarea, intre care cea mai mare este 14 ani, intr-un dosar deschis in anul 2006 si instrumentat de procurorii DIICOT Hunedoara si politistii din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, anunta Agerpres.

Potrivit datelor publicate pe portalul instantelor de judecata, obiectul principal al cauzei penale, cunoscuta sub numele de “Dosarul Hidra”, a fost acela de initiere, constituire de grup infractional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, sentinta judecatorilor putand fi atacata cu apel in 10 zile de la comunicare.

Cea mai grea pedeapsa, de 14 ani inchisoare si interzicerea unor drepturi pe o perioada de 5 ani, a revenit inculpatului Raita Andrei Gheorghe, care a fost condamnat pentru comiterea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, tentativa de omor calificat, talharie, detinere de droguri de mare risc, ultraj contra bunelor moravuri si furt calificat.

Ceilalti 45 de inculpati au primit pedepse cuprinse intre 11 ani si sase luni de inchisoare si un an de inchisoare cu suspendare, cu diferite termene de incercare si interzicerea unor drepturi.

De asemenea, pentru doua persoane, procesul a incetat deoarece acestea au decedat, pentru 12 inculpati a intervenit prescriptia faptelor, iar pentru alti 22 de inculpati magistratii au decis achitarea pentru lipsa probelor.

Instanta a dispus obligarea mai multor inculpati la plata unor despagubiri civile catre societatea Arcelor Mittal Hunedoara, fosta Siderurgica SA, sumele de bani reprezentand contravaloarea fierului vechi sustras de pe platforma siderurgica de catre condamnati. Cea mai mare suma se ridica la 9,29 milioane lei si va trebui sa fie achitata de catre un inculpat in solidar cu o firma din Hunedoara pentru o cantitate de 20.000 de tone de fier vechi.

Primele arestari in dosarul “Hidra” au avut loc in 13 iulie 2006, cand 27 de persoane implicate furturile de fier vechi din combinatul siderurgic Mittal Steel Hunedoara, actualul ArcelorMittal, au fost retinute de catre politistii din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Alba, la capatul unei actiuni care a fost pregatita cateva luni de zile impreuna cu procurorii DIICOT.

La momentul arestarilor, anchetatorii au afirmat ca suspectii faceau parte din doua grupuri rivale, in care erau inclusi, pe langa hotii de fier vechi, administratori ai unor firme de colectare a deseurilor feroase precum si personal al unei firme care se ocupa cu paza combinatului siderurgic din Hunedoara.

“Am reusit sa-i arestam pe membrii celor mai puternice organizatii din Hunedoara. Este vorba de gruparea “Endre”, condusa de Andrei Raita, si de gruparea “Ghita Francezu”, al carei lider este Gheorghe Ionita. Ambele grupari aveau un stil de organizare prin care dirijau furturile de fier vechi din incinta combinatului Mittal Steel”, declara, pe 13 iulie 2006, seful BCCOA, Traian Berbeceanu.

Conform anchetatorilor, membrii celor doua grupuri furau fierul vechi din combinatul hunedorean, dupa care il predau firmelor de colectare cu care aveau relatii de colaborare. Societatile in cauza revindeau apoi deseurile metalice catre combinatul siderurgic. Pentru ca intre grupari exista concurenta, au fost consemnate situatii in care intre grupurile rivale apareau conflicte violente.

Membrii ambelor grupari au mai fost implicati in tentative de omor, talharii, vatamari corporale, santaje, perceperea de taxe de protectie, furturi, trafic si consum de droguri.

Pentru prinderea grupurilor infractionale, pe 13 iulie 2006 au fost efectuate 56 de perchezitii, la actiune participand 280 de mascati si 70 de masini de politie din cadrul Directiilor de Interventie Rapida din Alba, Hunedoara, Arad, Cluj si Timis.

Ofiterii de politie au fost din cadrul structurilor BCCO din judetele Alba, Hunedoara, Sibiu si Bucuresti, operatiunile fiind avizate de cinci procurori din Hunedoara si Sibiu.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă