20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialIa naștere o nouă autoritate de stat, care să se ocupe de...

Ia naștere o nouă autoritate de stat, care să se ocupe de formarea tinerilor

”Scopul acestei Autorităţi este ca niciun copil care îşi doreşte să înveţe o meserie, să fie muncitor calificat, să nu fie dezamăgit şi niciun agent economic să nu piardă posibilitatea de a pregăti tineri ţinând cont de faptul că ei investesc în acest lucru. Pregătirea unui tânăr, în medie, este de 2.500 de lei pe lună. Dacă înmulţim 2.500 de lei cu 10 luni, cu toţi copiii care s-au înscris la dual, dar nu au putut să urmeze cursurile nefăcându-se acele clase, calculaţi şi vedeţi ce bani s-au pierdut, ce investiţie în educaţie s-a pierdut”, a explicat Stelian Fedorca.

Potrivit sursei citate, înscrierea copiilor în învăţământul profesional în sistem dual se va face pe parcursul unui an. Pe măsură ce copiii îşi identifică această dorinţă, sunt introduşi într-o bază de date, de unde pot fi identificaţi de agenţii economici. Ulterior ei pot fi duşi într-o fabrică, unde pot să cunoască mai bine viitoarea meserie, deoarece mulţi elevi nu ştiu de fapt ce înseamnă să fie mecanic agricol, fermier sau frigotehist.

Tot Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual, a explicat Fedorca, va sprijini adaptarea curriculei şcolare, care să fie pro-activă, să identifice ce se caută pe piaţă şi să existe o bază de date cu toate meseriile care urmează să fie implementate, iar cele existente să fie adaptate, inclusiv înfiinţarea de şcoli cu personalitate juridică, cum este şcoala Kronstadt din Braşov, înfiinţată în anul 2012.

”Succesul şcolii din Braşov, de aici a plecat, a avut personalitate juridică, Consiliu de Administraţie propriu, au luat decizii, au făcut programul elevilor, i-au monitorizat continuu.Toţi au mers în aceeaşi direcţie, dar clasele care sunt în cadrul unui liceu tehnologic nu au aceeaşi relevanţă pentru tineri în raportul lor cu ceilalţi colegi”, a punctat consilierul de stat pentru învăţământul dual.

Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual va avea opt centre regionale, care vor oferi toate informaţiile agenţilor economici interesaţi să formeze forţă de muncă calificată pentru propria companie.

”Este o solicitare de mai multă vreme a agenţilor economici de a avea un organism unde, în momentul în care intră în ţară o companie străină pentru a deschide o afacere să ştie unde să meargă. Nu ca până acum, mergeau la Ministerul Educaţiei, Ministerul Transporturilor sau la alte organisme şi se pierdeau pe drum solicitările lor. Această Autoritate este doar pentru învăţământul preuniversitar, adică şcolarizarea elevilor absolvenţi de gimnaziu până la vârsta de 23 de ani. Eu sunt optimist că lucrurile vor începe să funcţioneze mult mai bine”, a subliniat Stelian Fedorca.

Ordonanţa de Urgenţă pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual a fost aprobată în Guvern în 28 iunie 2018. 

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă