10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialIași: Judecătorii au înapoiat permisul şi banii unui şofer mort

Iași: Judecătorii au înapoiat permisul şi banii unui şofer mort

Bărbatul dăduse în judecată Poliţia pentru a scăpa de o sancţiune rutieră, însă în timpul procesului a murit.

Magistraţii Tribunalului Iaşi au stabilit că Valerian V. îşi poate folosi permisul şi trebuie să primească înapoi jumătate de amenda primită de la poliţişti, pe care el o achitase.

”Anulează procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei (…) întocmit la data de 9 martie 2017 de către intimat şi exonerează pe petent de sancţiunile aplicate. Dispune restituirea către petent a sumei de 653 de lei, achitată cu titlu de amendă, aferentă procesului verbal”, arată judecătorii ieşeni, care au menţinut decizia primei instanţe, Judecătoria Paşcani.

Bărbatul dăduse în judecată Poliţia după ce, pe 9 martie 2017, a fost sancţionat contravenţional cu 1.305 lei, reprezentând 9 puncte-amendă şi i-a fost reţinut şi permisul de conducere pe o perioadă de 90 de zile, după ce ar fi condus cu viteza de 105 kilometri la oră în localitate.

Şoferul a contestat în instanţă procesul verbal de sancţionare, iar magistraţii au admis acţiunea, pe motiv că Poliţia nu a făcut dovada verificării metrologice a radarului.

Potrivit motivării emise de instanţă, bărbatul a murit în 6 octombrie 2017.

Specialiştii în astfel de cazuri susţin că legislaţia nu conţine prevederi exprese cu privire la situaţii de acest gen. ”Din păcate, nu există o instituţie în drept care să prevadă astfel de situaţii. Este adevărat că asemenea cazuri pot părea ciudate şi cumva sinistre chiar, dar, din acest punct de vedere, există un vid legislativ. Au existat cazuri în care instanţele au citat diverse persoane câteva termene bune, înainte de a afla că acele părţi nu mai erau în viaţă”, a declarat avocatul ieşean Gianina Poroşnicu, specialist în procese privind legislaţia rutieră.

Acest caz este similar cu cel al bărbatului care a mers la Tribunalul Vaslui, tot în apel, pentru a obţine o sentinţă care să ateste că este viu, după ce fusese declarat mort de către magistraţi. Chiar dacă şi-a pledat cauza în faţa instanţei, magistraţii vasluieni au respins apelul şi au păstrat decizia prin care a fost declarat mort, invocând tardivitatea introducerii apelului.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă