Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Iaşi: Muzeul "Vasile Pogor" va fi restaurat cu fonduri europene

Iaşi: Muzeul "Vasile Pogor" va fi restaurat cu fonduri europene

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a anunţat că începe reabilitarea Muzeului "Vasile Pogor", care a fost sediul societăţii literare Junimea şi al revistei Convorbiri literare.

Rl online 0 comentarii

Potrivit preşedintelui CJ, a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru proiectul ce vizează "Restaurarea Muzeului Vasile Pogor Iaşi", valoarea acestuia fiind de 5,1 milioane de lei. Lucrările urmează a fi terminate în termen de 24 de luni, iar constructorul - firma Iasicon - va asigura garanţia pentru o perioadă de cinci ani.

Lucrările de reparare sunt necesare întrucât monumentul istoric prezintă zone afectate de infiltraţiile de apă, motiv pentru care se va interveni atât la fundaţia clădirii, cât şi la pereţi, acoperiş şi jgheaburi. Uşile vor fi restaurate, tâmplăria ferestrelor şi elementele din lemn degradate vor fi înlocuite. Totodată, instalaţiile sanitare, termice şi electrice vor fi înlocuite. Spaţiile din podul clădirii vor fi recompartimentate, urmând ca ulterior aici să fie organizate evenimente culturale. Proiectul prevede şi amplasarea unui lift pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi la etaj şi la mansardă.

Potrivit proiectului, trotuarele vor fi refăcute şi vor fi realizate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Parcul va fi reamenajat şi va fi creată o zonă destinată spectacolelor în aer liber. În curte, va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris şi în limbajul Braille.

 


Sursa foto: Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi/Facebook

 

"Muzeul Vasile Pogor, cunoscut şi sub numele de casa cu ferestre luminate, locul de întâlnire al personalităţilor care au marcat istoria României moderne şi unul dintre cele mai importante simboluri culturale ale Iaşiului, îşi va recăpăta, odată cu realizarea lucrărilor de restaurare, strălucirea de altădată. Constructorul va realiza proiectul sub supravegherea unei persoane atestate în reabilitarea monumentelor istorice, clădirea de patrimoniu fiind restaurată respectând standardele în vigoare", a declarat Maricel Popa.

Lucrările de restaurare se vor face cu fonduri nerambursabile, accesate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. 

Comentarii

loading...