10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialIași: Proteste de amploare la un spital. Angajații amenință cu grevă generală

Iași: Proteste de amploare la un spital. Angajații amenință cu grevă generală

Aproximativ 100 de angajaţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi au ieşit, marţi, din nou la protest, în faţa unităţii medicale, după ce au constatat că le-au fost diminuate în mod considerabil veniturile, în urma schimbării Legii salarizării.

”Am ieşit să protestăm din nou şi o vom face şi în zilele următoare, până când ni se vor soluţiona problemele. Nu este normal să te trezeşti fără 1.370 de lei din venituri. Guvernanţii au spus că au majorat salariile, dar au «uitat» să spună că au diminuat veniturile, prin tăierea sporurilor de care beneficiam până acum. Nu este o situaţie normală. Joi sau vineri vom picheta Prefectura Iaşi, iar dacă nu vom găsi înţelegere, vom intra în curând în grevă generală“, a declarat, pentru Mediafax, liderul unității medicale ieșene, Victorela Vieru.

Potrivit acesteia, liderii Sindicatului Sanitas au programat o discuţie cu şeful Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, instituţie în subordinea căreia se află spitalul.

Pe de altă parte, şeful CJ Iaşi spune că va încerca să găsească o soluţie în zilele următoare.

”La Pneumo este o situaţie aparte, e adevărat, pentru că unii angajaţi de acolo aveau sporuri ce depăşeau 100% din salariu. Ne vom întâlni la finalul săptămânii, probabil vineri, pentru a găsi o soluţie împreună. Legea a fost modificată de Guvern, iar Ministerul Sănătăţii este ordonatorul principal de credite. Totodată, sunt şi angajaţi cărora le-au crescut salariile, dar care nu ies să spună acest lucru“, a declarat, pentru Mediafax, Maricel Popa.

Acesta a adăugat că, dacă ar fi să crească bugetul Spitalului de Pneumoftiziologie, ar trebui să ia bani din bugetul altei unităţi medicale din Iaşi, ceea ce ar genera probleme similare.

”Am comparat venitul unui medic în aprilie 2017 cu venitul aceluiaşi medic în aprilie 2018. De la 7.000 de lei, salariul a ajuns la 14.000 de lei. Ca să iei în România un salariu de aproape 4.000 de euro, eu zic că nu e de aici, de acolo. Adică e un salariu bun. Din ce am văzut eu, unii făceau gărzi doar sâmbătă şi duminica, tocmai pentru a avea venituri mai mari. Sigur, acum, la Pneumo protestează asistenţii medicali, infirmierii şi brancardierii, dar măsura de creştere a lefurilor medicilor a fost decisă la nivel macro, la nivel naţional, tocmai pentru a stopa exodul lor în străinătate“, a subliniat şeful CJ Iaşi.

Acesta a afirmat că, în 2017, CJ Iaşi a investit în total peste 20 de milioane de euro în unităţile medicale din judeţ, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum şi că instituţia a rezolvat multe dintre problemele administrative pe care Spitalul de Pneumoftiziologie le avea.

”Noi am dat peste 20 de milioane de euro pentru aparatură, plata utilităţilor şi modernizarea unităţilor medicale în cursul anului 2017. La Pneumo am plătit utilităţile, am investit, dar sunt anumite lucruri care nu ţin de noi. Vom vedea ce soluţii putem găsi“, a încheiat Maricel Popa.

Angajaţii Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi au protestat şi vineri.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă