12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialIasi: Un donator de 17 ani a salvat patru vieţi

Iasi: Un donator de 17 ani a salvat patru vieţi

O femeie de 56 de ani a a primit un rinichi de la un donator de 17 ani, intrat în moarte cerebrală. Al doilea rinichi, inima şi ficatul tânărului au salvat încă trei vieţi ale altor pacienţi din Iaşi, Târgu Mureş şi Bucureşti, informează Digi24.

Părinţii unui tănăr care a intrat în moarte cerebrală după un accident de maşină au decis că pierderea lor poate fi şansa unei vieţi normale pentru alţii.

Raluca Neagu, coordonator Centrul de Transplant Iaşi: Este primul donator din acest an din regiunea Moldovei, din zona Sucevei. Un adolescent de 17 ani, de la care s-au prelevat cordul, ficatul şi rinichii.

O femeie de 56 de ani din Suceava a primit unul dintre rinichi. Transplantul a fost realizat de o echipă de medici de la spitalul Parhon din Iaşi. E prima intervenţie făcută aici, după ce, la începutul lunii, acoperişul unităţii medicale a luat foc.

Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Parhon: O pacientă care făcea dializă la Suceava de 2 ani de zile şi care, din punct de vedere imunologic, s-a potrivit cel mai mult.

5 ore a durat complicata intervenţie chirurgicală. Medicii spun că starea de sănătate a pacientei este bună.

Adelina Miron, medic specialist urolog: Intervenţia a decurs bine, nu au fost incidente intraoperatorii. A decurs în mod obişnuit.

Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Parhon: Sunt chirurgi pregătiţi, anestezişti pregătiţi şi care ar putea face de 10 ori mai multe intervenţii decât s-au făcut până în prezent.

Tot în Iaşi, la Spitalul Sfântul Spiridon, s-a făcut transplantul de ficat. Un bărbat care suferea de ciroză a primit o şansă la o nouă viaţă. Al doilea rinichi a mers la un pacient din Bucureşti, iar inima a ajuns la Târgu Mureş.

În acest moment, în Registrul Naţional de Transplant sunt înregistrate aproape 4.800 de cereri, cele mai multe dintre ele, pentru transplant renal.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă