7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSocialÎCCJ: Ce au cerut prinţul Paul şi prinţesa Lia judecătorilor

ÎCCJ: Ce au cerut prinţul Paul şi prinţesa Lia judecătorilor

Paul al României şi soţia sa, Lia, au fost audiaţi, luni, la Curtea Supremă, în dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă. Paul a cerut să fie audiat „half-half”, în limbile engleză şi română. Magistraţii au stabilit ultimul termen de judecată pe fond pentru 8 mai.

„Scuzaţi, if I speak English and română, half-half? Eu înţeleg 90% din limba română, nu vorbesc foarte bine”, şi-a început Paul al României declaraţia din faţa magistraţilor Curţii Supreme.

„Aici nu vorbim romgleza. Avem translator de engleză, dacă nu întelegeţi, întrebaţi”, a răspuns judecătorul.

Atât Paul al României, cât şi soţia sa, Lia, au dat declaraţii în limba engleză.

„Călin Popescu Tăriceanu favoriza o parte a familiei mele. El a făcut tot posibilul să nu obţin nimic înapoi, astfel încât nu văd cum ar fi posibil să mă fi ajutat să obţin retrocedările (fermei regale Băneasa şi a pădurii Snagov, n.r.). (…) Pe domnul Tăriceanu l-am întâlnit prima oară în 2005, la ambasada Franţei, şi apoi i-am propus acestuia să mă implic în a promova imaginea României în afara ţării. Acesta a răspuns imediat, spre surpriderea mea, că nu e de acord cu propunerea pe care i-am făcut-o, el fiind prieten cu principesa Margareta şi soţul acesteia, Radu Duda. (…) În timpul unor discuţii, Remus Truică mi-a spus să nu îndrăznesc să mă pun cu ei. Mi-a spus că nu am nicio şansă să lupt împotriva acestui grup puternic din care făcea parte. Din grup mai făceau parte israelienii, Tal Silberstein, Benny Steinmetz şi firma de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii”. El nu a făcut referire la Tăriceanu”, a spus Paul al României în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei (ÎCCJ).

Pe de altă parte, soţia acestuia, Lia, a precizat că, atunci când ei ar fi fost ameninţaţi, s-a menţionat numele preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Singura dată cand s-a facut referire la Călin Popescu Tăriceanu a fost când am fost ameninţaţi. Era spre sfârşitul relaţiei noastre cu „Ţuca Zbârcea şi Asociaţii” (casa de avocatură care urma să se ocupe de retrocedarea imobilelor din Snagov şi ferma Băneasa, n.r.). Soţul meu a refuzat să semneze alte lucruri. Remus Truică a repetat faptul că avocatul Robert Roşu nu a reprezentat interesele soţului meu privind procedurile ce vizau retrocedarea. A făcut referire la Adrian Năstase şi la domnul Tăriceanu. Spuneau că vom fi zdrobiţi. Remus Truică i-a solicitat soţului să nu i se mai împotrivească pentru că are legatură cu judecători şi cu Tăriceanu. Amândoi am fost ameninţaţi cu jihad. Au fost ameninţaţi şi cei care lucrau cu noi. Avocatul Robert Roşu i-a spus soţului meu că nu mai avem nicio proprietate în Snagov deoarece Remus Truică le-a vândut fără să-i dea soţului meu procentul stabilit în contract. Cred că avocatul Roşu a folosit cuvântul furat – 100.000 de euro”, a spus Lia.

La acelaşi termen, a fost audiat şi omul de afaceri Remus Truică, acesta precizând că nu a discutat cu preşedintele Senatului despre imobilele pe care Paul al României intenţiona să le revendice şi a negat că ar fi lansat ameninţări.

„Trebuie să cunoaşteţi şi personalitatea celor doi. Oricâţi bani le-ar da cineva, nu i-ar mulţumi. Nu am adus în discuţie numele lui Tăriceanu şi eventualele consecinţe pe care Paul al României le-ar fi avut de suferit”, a spus acesta.

În anul 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, alături de Dorin Marian, fost şef al Cancelariei premierului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care cei doi le-au dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

Ultimul termen de judecată, pe fond, a fost stabilit pentru 8 mai. Oricare ar fi decizia în primă instanţă, aceasta poate fi contestată.

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă