8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSocialIICMER a descoperit trei victime decedate în penitenciarul de la Tîrgu Ocna

IICMER a descoperit trei victime decedate în penitenciarul de la Tîrgu Ocna

“Cercetările au fost efectuate de echipa arheologică a institutului, alcătuită din specialişti angajaţi şi colaboratori. În teren s-a conlucrat cu procurorul militar de caz, cu poliţişti criminalişti şi cu medici legişti. Acţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu Televiziunea Română, având aprobarea şi susţinerea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În plan tehnic şi logistic am fost sprijiniţi de Primăria oraşului Tîrgu Ocna, Parohia Ortodoxă din Tîrgu Ocna-Poieni şi de câteva persoane voluntare din localitate. (…) Lansăm un nou apel către rudele şi urmaşii victimelor care au decedat în penitenciarul de la Tîrgu Ocna, pentru a contacta pe orice cale institutul în vederea îndrumării acestora către autorităţile care au în sarcină identificarea osemintelor recuperate”, se arată într-un comunicat de presă remis, marţi, de IICMER.

Conform unei evidenţe provizorii bazate pe surse documentare, în perioada 1950-1964, în penitenciarul din Tîrgu Ocna au fost încarcerate, pe diferite termene de timp, un număr de 841 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 71 au decedat în timpul detenţiei. Morţii au fost înhumaţi într-un cimitir parohial situat în apropierea penitenciarului, lângă biserica ortodoxă cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, aflată în Parohia Poieni.

Înmormântările s-au făcut într-o zonă separată a cimitirului, folosită în trecut pentru nevoile funerare ale penitenciarului. Trupurile defuncţilor au fost depuse, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, nemarcate la suprafaţa solului. Între anii 1977 şi 1997, timp în care imobilul penitenciarului a adăpostit un Sanatoriu pentru bolnavi psihici, mulţi dintre pacienţii decedaţi aici au fost îngropaţi tot în această zonă a cimitirului. În ultimele decenii, terenul unde au fost îngropaţi deţinuţii a fost cedat treptat credincioşilor din parohie pentru locuri de veci. Ca urmare, gropile de înhumare au afectat, parţial sau integral, multe din mormintele deţinuţilor şi ale bolnavilor psihic.

Reprezentanţii IICMER susţin că evoluţia obiectivă a situaţiei din teren a făcut ca în zona cimitirului unde s-au îngropat deţinuţii să mai rămână libere puţine suprafeţe de teren. Această situaţie a determinat efectuarea în cursul anilor 2011 şi 2013 a unor cercetări arheologice pentru verificarea acelor porţiuni de teren care urmau să fie ocupate de morminte. S-au executat atunci trei secţiuni arheologice, fiind verificată o suprafaţă însumată de 24,40 mp, fiind identificate şi cercetate un număr de 22 de morminte dintre care 10 aparţineau unor foşti deţinuţi.

“Numărul total al mormintelor depistate în cursul celor trei campanii de cercetări desfăşurate de IICMER este de 42, dintre care 13 sunt ale unor deţinuţi politici. Scheletele acestora au fost descoperite integral sau parţial, cele din urmă fiind deranjate de înhumări ulterioare. Patru dintre gropile de înhumare erau comune, deoarece fiecare adăpostea osemintele a câte două persoane, iar cinci au fost morminte individuale. Toate rămăşiţele pământeşti considerate ca aparţinând deţinuţilor politici au fost extrase şi recuperate”, mai precizează sursa citată.

Cazul deţinuţilor politici morţi în penitenciarul de la Tîrgu Ocna face obiectul unui dosar de cercetare penală, deschis la Secţia Parchetelor Militare, ca urmare a unei sesizări oficiale înaintată de către IICCMER. Pe lângă răspunderea penală ce poate să revină unor persoane din fosta Securitate şi din administraţia penitenciarului care se pot face vinovate de moartea acestor oameni, un scop important al acestui demers este de a se putea identifica osemintele ce au fost şi care vor mai fi recuperate. Investigaţiile de la Tîrgu Ocna vor continua printr-o nouă campanie de săpături, care se va organiza probabil chiar în toamna acestui an, mai menţionează sursa citată.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă