8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialÎn Covasna și Harghita, doar jumătate dintre elevi au luat Bacalaureatul

În Covasna și Harghita, doar jumătate dintre elevi au luat Bacalaureatul

Doi reprezentanți ai Partidului Civic Maghiar, care au fost aleși deputați pe listele UDMR, au formulat o inițiativă legislativă care ar urma să scutească elevii de etnie maghiară de proba de Limba Română de la Bacalaureat, pe motiv că această probă ar reprezenta o discriminare pentru copiii care au altă limbă maternă decât cea română.

Această discriminare ar avea drept consecință rezultate slabe la Bacalaureat obținute de unii absolvenți de liceu de etnie maghiară.

Într-adevăr, conform unor date furnizate de Ministerul Educației Naționale, promovabilitatea la Bacalaureat, în prima sesiune din anul 2019, a elevilor de naționalitate maghiară din județul Harghita a fost de doar 50 la sută, iar a celor din județul Covasna a fost de 56 la sută.

Pe de altă parte însă, conform acelorași date oficiale, în județul Cluj, 86 la sută dintre elevii cu limba maternă maghiară, care au aceleași obligații școlare precum cei din Covasna și Harghita (inclusiv o probă de Limba Română), au promovat examenul de Bacalaureat. Mai mult chiar, în Cluj, 95 la sută dintre elevii de etnie maghiară au primit o notă de trecere la proba de Limba Română de la Bacalaureat.

Concluzii la fel de interesante se pot stabili dacă se analizează rezultatele de la proba de Matematică de la Bacalaureat. Astfel, în județele Harghita și Covasna, procentul elevilor maghiari care au obținut nota de trecere la Matematică este slab, fiind apropiat de cel al elevilor care au obținut nota de trecere la Limba Română. Iar în cazul probei de Matematică, rezultatele slabe nu se pot justifica prin faptul că elevii maghiari nu știu limba română. Pe de altă parte, în județul Cluj, absolvenții de liceu de etnie maghiară au avut rezultate foarte bune la proba de Matematică – similare celor de la Limba Română.

Judecând prin prisma rezultatelor de la Bacalaureat, propunerea unor politicieni de a scuti elevii de etnie maghiară de a da examene la Limba Română, adică la limba oficială a țării în care trăiesc, pare a fi doar o capcană care le-ar reduce tinerilor șansele de a-și găsi un serviciu și de a se integra în societatea românească.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă