13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialÎn restaurant ca pe autostradă: mergi doar pe sens unic!

În restaurant ca pe autostradă: mergi doar pe sens unic!

Proprietarii restaurantelor aflate în spații închise își frâng mâinile a neputință și se uită în calendar cum săptămânile estivale se scurg fără ca unitățile lor de alimentație publică să funcționeze. Negocierile dintre aceștia și autorități se poartă încă din 15 mai, dată la care România a trecut la starea de alertă, dar până acum toate solicitările au fost respinse.

Dacă terasele cu bucătării servesc mâncare clienților în spațiile deschise, restaurantele din interior se pot deschide doar prin păstrarea cu strictețe a unor reguli de distanțarea socială. În urma discuțiilor dintre reprezentanții industriei ospitalității și autorități s-a creionat un ordin ce permite redeschiderea restaurantelor situate în spații închise.

El a fost datat cu 9 iulie, ca zi de redeschidere a restaurantelor situate în interiorul clădirilor, la solicitarea proprietarilor care vor să aibă primii clienți încă din acest week-end. Anterior, premierul Ludovic Orban anunțase, sub rezerva numărului de noi îmbolnăviri, data de 15 iulie pentru redeschiderea restaurantelor.

Un nou concept: triajul observațional

Documentul, citat de Profit.ro, prevede, printre altele, ca toți clienții să meargă doar pe benzi cu sens unic, semnalizate, păstrând distanța de 2 metri unii de alții și față de mesele vecine, iar solnițele, meniurile și olivierele vor putea fi transferate de la o masă la alta doar după ce vor fi dezinfectate.

La intrarea în restaurant va fi un “triaj observațional” al clienților, urmând să fie interzis accesul acelora care dau semne că ar avea infecții respiratorii, decizie ce va fi luată doar „la ochi”, fără vreun consult special.

Va fi interzis consumul de produse stând în picioare, cu exceptia meselor dedicate acestui tip de servire, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul restaurantului. Este stabilit un număr de maximum 6 clienți care pot ocupa o masă (față de maximum 4 la terase), exceptați de la această regulă fiind membrii de familie. Numărul total de locuri va fi stabilit după ce interiorul localului va fi „redesenat” cu mese și scaune care să permită o distanță de cel puțin 2 metri între ele iar numărul maxim de locuri va fi afișat la intrarea în local, pentru a fi evitată aglomerarea restaurantului.

Ca și în cazul teraselor, este obligatorie înscrierea într-un registru (cu date de contact pentru cel puțin o persoană de la masă) pentru ca în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire cu Covid-19 să se poată desfășura o anchetă epidemiologică de către Direcția de Sănătate Publică.

Este obligatorie păstrarea măștii de protecție a nasului și a gurii pentru întreg personalul restaurantului, obligat să-și dezinfecteze mâinile înaintea fiecărui serviciu oferit clienților localului.

Cele mai citite

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim din 31 martie. Precizările chestorului Bogdan Despescu

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă