8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialÎn România, relaxarea ucide. Numărul de bolnavi crește necontrolat

În România, relaxarea ucide. Numărul de bolnavi crește necontrolat

Cele mai recente măsuri de atenuare a restricțiilor privind epidemia de coronavirus au avut rezultate îngrijătoare din punct de vedere medical. Drept urmare, “este posibil să se amâne faza următoare de relaxare. Este posibil, nu este deloc exclus”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne.

Declarația medicului Raed Arafat intervine după ce, în ultimele zile, după măsurile de relaxare acceptate în faza a doua a stării de alertă, rata de teste pozitive (de infecții confirmate) din totalul testelor efectuate pe teritoriul României a urcat până la 5 la sută.

Secretarul de stat Arafat a precizat că, în opinia lui, cele mai recente măsuri de relaxare, care au culminat cu redeschiderea mall-urilor, chiar dacă au fost dorite de cetățeni, au dăunat, din punct de vedere medical, societății românești

„Suntem îngrijorați, la început oamenii au respectat regulile, în faza unu. În faza doi au început să audă diverse. S-a întărit curentul opiniilor împotrivă, că tot ce s-a făcut e un fiasco. Am auzit un medic care spunea că e o biată gripă, care nu e o problemă. Sunt țări care au pierdut sute de cadre medicale și noi auzim pe cineva care spune: e o biată gripă. Care e mesajul care se transmite? Că eu, ca medic nu cred in ce fac ceilalți medici? Atunci omul ia masca de pe față, nu mai respectă regula de distanțare”, a explicat dr. Raed Arafat.

Drept consecință, următoarea etapă de relaxare, care urma să înceapă la 1 iulie, este foarte posibil să fie amânată. În varianta optimistă (adică dacă România se menținea pe panta descendentă a epidemiei de coronavirus), de la data de 1 iulie 2020 urmau să se redeschidă toate restaurantele (inclusiv cele în spații închise), sălile de teatru și de spectacol, precum și piscinele acoperite.

“Cred că nu numai eu, poate și mai mulți colegi în cadrul grupului care include medici, personal tehnic, poate o să recomandăm amânarea momentului pentru noi măsuri de relaxare, analizând fiecare măsură –  care ar fi impactul ei”, a avertizat secretarul de stat Raed Arafat.

“Este posibil să se amâne faza următoare de relaxare. Este posibil, nu este deloc exclus”

Dr. Raed Arafat,

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

 

IMPLICAȚIE

Se amână redeschiderea școlilor

După cele trei luni de școală online și după actuala vacanță de vară, cursurile în școli și în universități urmau a se relua în luna septembrie 2020. Dar această redeschidere a școlilor era condiționată de evoluția pandemiei.

Deocamdată s-a permis redeschiderea creșelor, grădinițelor și a serviciilor after-school. Dar redeschiderea școlilor, în septembrie, cu prezența obligatorie la cursuri, poate deveni foarte riscantă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă