Iohannis: Alexandru Darie a lăsat culturii noastre o moştenire impresionantă

Iohannis: Alexandru Darie a lăsat culturii noastre o moştenire impresionantă

Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat, joi, la Palatul Cotroceni, pe istoricul Georgeta Mariana Filitti, Paulina Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Henri Mavrodin, Ion Dichiseanu, Alexandru Ghilduş, Ernest Oberländer-Târnoveanu şi Andrei Ţărnea.

Rl online 0 comentarii

Ceremonia a început cu un moment de reculegere pentru regizorul de teatru Alexandru Darie, care a murit pe 18 septembrie, la vârsta de 60 de ani.

„Ieri a plecat dintre noi regizorul Alexandru Darie, care a lăsat culturii noastre o moştenire impresionantă”, a spus Iohannis.

Preşedintele a ţinut apoi o alocuţiune în care a vorbit despre patrimoniu, măiestrie şi cultura ca domeniu prioritar al Uniunii Europene.

„Sunteţi renumiţi pentru cercetarea izvoarelor trecutului, sunteţi iubiţi pentru împărtăşirea cu publicul a bogăţiei verbului şi a gestului scenic, sunteţi apreciaţi pentru măiestria culorii şi formei în pictură şi design. (...) Patrimoniul nostru cultural şi operele care îl îmbogăţesc zi de zi sunt cele mai vizibile contribuţii ale societăţii româneşti la desăvârşirea identităţii europene - ca spaţiu de valori şi proiecte comune. Şi dacă astăzi, în teatru, etnografie, muzeologie, pictură, design ori diplomaţie culturală, numele dumneavoastră sunt cunoscute şi rostite cu respect, este şi pentru că România şi-a regăsit în dialogul cultural internaţional locul binemeritat”.

Iohannis a continuat, amintindu-i pe Ţărnea, Popoiu şi Oberlaender-Târnoveanu, care au contribuit la succesul Sezonulului cultural România-Franţa.

„În urma Summitului de la Sibiu din 9 Mai 2019, agenda strategică a Uniunii Europene a plasat cultura în rândul domeniilor prioritare ale Uniunii noastre. «Vom investi în cultură şi în patrimoniul nostru cultural, care se află la baza identităţii noastre europene» este un angajament al fiecăruia dintre statele membre şi al Uniunii în ansamblu. Proiectul european este opţiunea conştientă a europenilor responsabili de asumarea învăţămintelor trecutului. A investi în cultură şi în patrimoniul cultural înseamnă nu doar a asigura exerciţiul unui drept fundamental al fiecărui european, ci şi a întări coeziunea şi competitivitatea Uniunii”, a adăugat el.

Preşedintele Iohannis nu a omis să vorbească nici despre guvernările recente care, spre deosebire de artişti care nu se pot prezenta pblic decât prin opera lor, acestea „propun românilor iluzorii programe de finanţare a investiţiilor în cultură şi în patrimoniu, ale căror unice rezultate sunt noi şi noi acte normative, birocraţie şi propagandă”.

„Ca şi în alte domenii, şi în cultură trebuie să revenim la normalitatea unei guvernări al cărei scop trebuie să fie valorificarea deplină a potenţialului creator al naţiunii”.

Şeful statului a încheiat adresându-se din nou protagoniştilor ceremoniei: „Pe scena unei lumi tot mai interesate de diversitate, cultura română se prezintă cu cinste prin valoarea noilor sale generaţii de artişti. Pentru mulţi dintre aceştia operele dumneavoastră sunt repere ale excelenţei. Vă doresc să rămâneţi, şi pe mai departe, o sursă de energie şi inspiraţie pentru cei tineri şi să contribuiţi la prestigiul culturii române, mulţi ani de-acum înainte”.

Comentarii

loading...