15 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021

Iohannis: Doina Cornea a întruchipat simbolul curajului şi al rezistenţei româneşti

Şeful statului a transmis un mesaj de condoleanţe familiei şi tuturor celor care au cunoscut-o şi au preţuit-o pe disidenta anticomunistă.

„Am aflat cu profundă tristeţe despre dispariţia doamnei Doina Cornea, una dintre cele mai importante voci ale disidenţei anticomuniste. Aduc un omagiu personalităţii istoriei noastre recente care a fost Doina Cornea. În anii grei ai dictaturii, Doina Cornea a înfruntat regimul opresiv şi a scris numeroase texte şi scrisori pe care le-a transmis la Radio Europa Liberă, a răspândit manifeste, a intrat în contact, în ciuda unor pericole de neimaginat astăzi, cu ziarişti şi a contactat personalităţi ale lumii contemporane pentru a denunţa abuzurile totalitarismului ceauşist. A suportat cu dârzenia care a caracterizat-o întotdeauna urmărirea, persecuţia, anchetele şi umilinţele la care a fost supusă de către Securitate. A susţinut revolta muncitorilor braşoveni din 1987, iar în decembrie 1989 s-a alăturat, sub ploaia gloanţelor, manifestaţiei anticomuniste de la Cluj-Napoca. După prăbuşirea comunismului, a rămas o voce autentică a societăţii civile”, se arată în mesajul preşedintelui, difuzat presei de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit preşedintelui, Doina Cornea a fost, pentru mulţi români, vocea libertăţii şi speranţei.

„Acţiunile şi demersurile în numele disidenţei anticomuniste fac din Doina Cornea o emblemă a afirmării rostului libertăţii umane, iar pentru generaţiile viitoare imaginea civismului şi a eroismului feminin. Transmit condoleanţe familiei şi tuturor celor care au cunoscut-o şi au preţuit-o”, a completat şeful statului.

Ultima oră
Pe aceeași temă