17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialISU Argeş: Se anchetează cauzele producerii incendiului din zona cetăţii Poenari

ISU Argeş: Se anchetează cauzele producerii incendiului din zona cetăţii Poenari

Potrivit unui comunicat al ISU Argeş, pe versantul nordic al muntelui, unde s-a produs ultimul incendiu, nu au mai fost observate fumegaţii, dar pompierii vor continua să supravegheze periodic zona.

“Pe parcursul nopţii, dar şi în această dimineaţă s-au realizat recunoaşteri ale zonei, atât de pe DN 7C, cu mijloace de observare de la distanţă, cât şi cu echipe terestre, pentru observarea eventualelor focare existente. Pe timpul deplasării, nu au mai fost identificate focare sau fumegaţii. (…) În continuare, echipaje de pompieri şi voluntari vor realiza, periodic, recunoaşteri în zonă”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, fumegaţia de pe versantul nordic era întreţinută de o buturugă care a ars permanent, într-o zonă inaccesibilă forţelor de intervenţie.

“Intervenţia s-a realizat cu dificultate din cauza accesului îngreunat, a condiţiilor meteo (vânt) şi cantităţilor limitate de apă în zonă. S-a intervenit, pe cale aeriană, cu ajutorul elicopterului şi dispozitivului special Bambi Bucket, care a executat 11 de misiuni de stingere, dar şi cu ajutorul autoscărilor dotate cu tunuri, alimentate de la două autospeciale de capacitate mărită. (…) Pe toată durata operaţiunilor de stingere, circulaţia pe DN 7C a fost oprită, din motive de siguranţă”, se mai arată în comunicat.

ISU Argeş menţionează că la acţiunile de stingere au participat peste 50 de pompieri militari cu 12 mijloace tehnice, dar şi jandarmi, poliţişti şi salvamontişti.

Un nou focar de incendiu a fost observat, marţi, în apropierea cetăţii Poenari de la intrarea în Cheile Argeşului, la faţa locului fiind trimise iniţial două autospeciale de pompieri. Forţele de intervenţie au fost ulterior suplimentate, inclusiv cu un elicopter care a acţionat anterior pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie izbucnit în Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei.

Pompierii argeşeni anunţaseră, la sfârşitul săptămânii trecute, încheierea misiunii pentru stingerea incendiului de vegetaţie izbucnit pe 22 aprilie în apropierea cetăţii Poenari, a cărui cauză a fost o ţigară aruncată la întâmplare.

Incendiul a izbucnit pe 22 aprilie, manifestându-se iniţial pe o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi de lângă cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari, după care focarele s-au extind pe circa 14 hectare. Circulaţia pe DN 7C – Transfăgărăşan a fost restricţionată şi apoi complet oprită timp de mai multe ore, deoarece exista riscul căderii de bolovani pe carosabil.

Intervenţia pentru stingerea incendiului de vegetaţie s-a desfăşurat luni atât la sol, cât şi cu două elicoptere special echipate de la Inspectoratul General al Aviaţiei, care au efectuat zeci de zboruri cu dispozitivele Bambi Bucket. În cursul zilei de 23 aprilie, elicopterele au efectuat 49 de misiuni de stingere.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă