7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSocialIzoletele din PPR și paleții separatori, sau ce a ratat ministrul Tătaru...

Izoletele din PPR și paleții separatori, sau ce a ratat ministrul Tătaru la Spitalul din Urziceni!

Cu siguranță, însă, dacă ar fi avut curiozitatea să depășească perimetrul CPU, Nelu Tătaru nu ar mai fi părăsit atât de rapid și de izbăvitor unitatea medicală, ba chiar și-ar fi făcut vreme să scheme la discuții și conducerea administrativă a Spitalului, primarul, inspectorii de la DSP,  reprezentanții Prefecturii sau personalul medical aflat pe celelalte secții ale spitalului. Ar fi aflat, în aceste condiții, o sumedenie de disfuncționalități despre care care infirmierele și asistentele unității medicale din Urziceni se tem să vorbească în public, pentru a nu se expune măsurilor punitive. Iar dacă ar fi trecut de holul ce face legătura între compartimentul de gardă și restul spitalului, Nelu Tătaru ar fi dat cu ochii și de mărețele înfăptuiri ale managerului Daniela Ianuș.

Spitalul în care mila lui Dumnezeu este cel mai eficient echipament de protecție anti Covid

Luna trecută, funcționarea în regim de stare de urgență a spitalului Urziceni stătea pe un butoi cu pulbere. Personalul medical invoca proasta gestionare a resurselor materiale de protecție, lipsa echipamentelor medicale sau presiunile făcute, de la nivelul conducerii, asupra cadrelor ce deserveau Camera de Primiri Urgențe, pentru a trata pacienții suspecți de Covid internați scriptic pe secția de Interne dar izolați pentru început într-o incintă aflată în imediata vecinătate a CPU. De asemenea, cadrele medicale acuzau faptul că triajul pacienților este doar unul formal, rezumându-se la o simplă declarație pe proprie răspundere într-un cort amplasat în fața spitalului, în prezența paznicului instituției, fără un termometru sau un medic, spun sursele, care să poată determina eventualele simptome de manifestare ale Covid-19 înaintea internării.

Pozitivarea și decesul bolnavei transferate la Spitalul Județean, după ce stătuse internată zile bune la Urziceni, ar fi impulsionat, în mod normal, o conducere spitalicească responsabilă, decisă ca, măcar în ceasul al 12-lea, să opereze câteva schimbări administrative care să atenueze starea de nesiguranță a medicilor, asistentelor și infirmierelor. Însă, la Urziceni, lucrurile au continuat într-un regim straniu.

Ca urmare a confirmării analizelor în cazul femeii decedate la Slobozia, doar o parte din personalul medical (30 de cadre) care, pe durata internării pacientei în cadrul Spitalului Municipal Urziceni, intrase în contact cu pacienta, a fost supus testării pentru determinarea potențialelor infectări cu SARS-COV-2, unii reprezentanți ai corpului sanitar fiind lăsați de-o parte, conform propriilor lor declarații, pe motiv ca numărul kiturilor de testare fusese insuficient, sau motivându-li-se, total arbitrar, că nu au luat contact cu pacienta infectată pe o perioadă destul de îndelungată.

Mai mult decât atât, cu adevărat îngrijorător și deloc de ignorat a fost faptul că niciun cadru medical din serviciul de ambulanță nu a fost testat, în condițiile în care un echipaj al Substației de Ambulanță Urziceni a luat pacienta de acasă și a adus-o la Spitalul din Urziceni, iar alt echipaj a transferat-o la Slobozia, totul fără masuri suplimentare de protecție, bolnava nefiind considerată, până la internarea în Spitalul Județean Ialomița, ca suspiciune COVID-19. Cei 4 membri ai echipajelor de urgență, 2 ambulanțieri și 2 asistente, implicați în transportul pacientei, nu au fost izolați, au intrat în contact cu toți ceilalți angajații ai Substației de Ambulanță Urziceni pe timpul turelor de serviciu și doar li s-a pus în vedere să anunțe dacă apar simptome de boală. Cu alte cuvinte, în ipoteza nefericită în care s-ar fi contaminat și ar fi fost asimptomatici… Dumnezeu cu mila…

Izolete artizanale din polipropilenă și separatoare de trafic din paleți

Nici confirmarea infectării uneia dintre infirmierele Spitalului din Urziceni nu pare să o fi determinat pe managera unității să ia măsuri ceva mai coerente pentru a reduce cât mai mult posibil riscul extinderii focarelor de coronavirus.

La adăpost de privirile indiscrete ale curioșilor, au apărut, însă, niște vehicule de tot râsul, chipurile cu rol izolator în caz de nevoie. Izoletele artizanale sunt de fapt niște cadre din PPR, adică niște structuri confecționate din țeavă din polipropilenă folosită la instalațiile de apă și de încălzire din locuințe, învelite cu membrane de plastic ancorate cu șuruburi autoforante.

După problemele municipale cu salubrizarea, aerisirea de ghenă dă o notă de specific local izoletelor artizanale de la Urziceni

Capacele sunt montate pe niște tărgi venerabile, asigurate cu bandă metalică stil cornier și dotate, atenție, cu grilaje de ventilație folosite la ghenele blocurilor sau la băi. Despre etanșeizare nu mai are rost să vorbim iar ”performanțele” și gradul de securitate al echipamentelor poate fi intuit de oricine…

În afara dispozitivelor amintite, o serie de separatoare răsărite pe culoarele Spitalului din Urziceni pot fi oferite oricând ca exemplu de ingeniozitate locală, și cam atât. Obligat fiind, de normativele sanitare, să reorganizat circuitele în incinta spitalului, astfel încât să asigure trasee separate pentru personalul medical, în ideea diminuarii riscurilor ca personalul neinfectat să se intersecteze cu cel care are potenţial de infectare, managementul spitalului Urziceni a dat undă verde unor construcții provizorii la fel de verzi, în fapt niște garduri din scândură, gen staul, înfășurate în folie de uz gospodăresc.

Separarea circuitelor personalului medical prin resurse (chiar și mentale) proprii

Toate aceste grozăvii administrative nu au ajuns, încă, în atenția ministrului Nelu Tătaru și, poate, cu ajutorul lui Dumnezeu, cel în care își pun baza toate cadrele medicale din Urziceni, nu vor ajunge niciodată, în condițiile în care molima va ocoli instituția spitalicească din municipiu.

O vizită de lucru cu final fericit

”Vizita a fost neanunțată… Ne aflam în dispozitivul pentru situații de urgență pe care l-am implementat la nivelul spitalului nostru de la debutul pandemiei COVID-19. Nu a dorit să discute cu reprezentanții conducerii, ci a stat de vorbă cu personalul medical aflat la lucru în timpul vizitei dumnealui!” a declarat, pentru ziarul Independent, Daniela Ianuș, managerul Spitalului Municipal  Urziceni, probabil, am adăuga noi, răsuflând ușurată și mulțumindu-le în gând celor care au făcut programul de deplasare al lui Nelu Tătaru. Și ar avea și de ce, în condițiile în care, de la începutul lunii aprilie, unitățile sanitare care se aflau în subordinea autorităților administrației publice locale s-au transferat sub coordonarea Ministerului Sănătății, dimpreună cu activitatea de numire sau revocare a persoanelor care ocupă funcții de conducere…

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă