11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialKaufland România este prima companie care răspunde apelului lansat de maestrul Rebengiuc

Kaufland România este prima companie care răspunde apelului lansat de maestrul Rebengiuc

Kaufland România este prima companie care răspunde apelului lansat de maestrul Rebengiuc și se alătură eforturilor Fundației Hope and Homes for Children de a închide toate instituțiile de tip vechi printr-o  finanțare de peste 400.000 euro care acoperă construcția a două case de tip familial în cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament „Ion Holban” din Iași.

Pentru că „nu timpul le rezolvă pe toate, doar oamenii pot face asta.”

Hope and Homes for Children și Kaufland România anunță continuarea parteneriatului strategic prin care compania susține programul de închidere a instituțiilor de tip vechi (orfelinate) desfășurat de Fundație în județul Iași. Parteneriatul se va desfășura în perioada 2020-2022 și are o valoare de 440.000 euro, fonduri care acoperă construcția a două case de tip familial în cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament „Ion Holban” din Iași.

În Centrul de Plasament „Ion Holban” trăiesc în prezent 65 de copii și tineri, unii dintre aceștia cu nevoi speciale. Datorită finanțării Kaufland România, vor fi construite două case de tip familial în Iași pentru 24 dintre aceștia.

Kaufland România se alătură eforturilor Hope and Homes for Children și preia mesajul maestrului Rebengiuc, acela de a aduce schimbarea în viața copiilor insituționalizați. Donația de peste 400.000 de euro va merge către  construirea a două case de tip familial necesare închiderii Centrului de Plasament „Ion Holban” din Iași, în parteneriat cu Fundația Hope and Homes for Children.

La nivel de țară, peste 5.500 de copii sunt în continuare instituționalizați în 181 de centre de plasament. Copiii ajung în aceste centre în urma abandonului la naștere, din cauza sărăciei, pentru că au fost scoși din medii abuzive, pentru că au fost trimiși la şcoli speciale şi, astfel, au fost plasați în centre pe durata studiilor sau pentru că au nevoi speciale severe pe care părinţii nu au posibilitatea de a le gestiona.

Hope and Homes for Children a început procesul de închidere a orfelinatelor din județul Iași în anul 2014, în baza parteneriatului încheiat cu DGASPC Iași. La momentul respectiv, Centrul de Plasament „Ion Holban” era cel mai mare centru de plasament din țară. De când și-a început activitatea în județul Iași, Fundația, în parteneriat cu DGASPC Iași, a închis Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos (2019) și centrul de plasament „Veniamin Costache” (în anul 2018).

Iași este județul în care există, în prezent, cele mai multe instituții de tip vechi și cei mai mulți copii în sistemul de protecție din România. În 1997, la nivelul județului existau 35 de centre de plasament în care erau instituționalizați peste 5.000 de copii. În 2017, numărul copiilor din instituții și din apartamente de tip familial ajunsese la 950, în timp ce 1.450 de copii se aflau în asistență maternală. Odată cu închiderea Centrelor de Plasament „Veniamin Costache” și Centrului de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos, în județ au mai rămas 9 orfelinate în care mai sunt peste 450 de copii.

Fundația Hope and Homes for Children se află în proces avansat de închidere a centrului de plasament „Ion Holban” din Iași, propunându-și închiderea acestuia până la finalul anului 2022.

Fondurile oferite de Kaufland România, vor fi direcționate către dezvoltarea a două dintre casele necesare închiderii Centrului de Plasament „Ion Holban” și mutarea a 24 de copii și tineri în noile lor case până la finalul anului 2022.

În casele de tip familial, locuiesc 10-12 copii care primesc îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă și, acolo unde este posibil, pregătire în vederea integrării socio-profesionale. Mai presus de orice, copiii trăiesc într-un mediu cât mai apropiat de cel familial.

„O casă este mai mult decât cei patru pereți și un acoperiș; o casă găzduiește speranțele, visurile, momentele bune, dar și momentele de încercare ale celor care o locuiesc. Toate elementele care transformă o casă în acasă. Noi, la Kaufland România, credem în misiunea Hope and Homes for Children de a oferi tuturor copiilor din orfelinate un acasă și continuăm parteneriatul strategic început în urmă cu 3 ani, având credința că implicarea face diferența.” – Anna Katharina Scheidereiter, CSR manager Kaufland România

Hope and Homes for Children are ca obiectiv închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România și eliminarea instituționalizării ca formă de protecție a copilului. Până la această dată, Hope and Homes for Children a investit peste 35 de milioane de euro în reforma sistemului de protecție a copilului, închizând instituții de tip vechi, reintegrând copiii în familia naturală sau extinsă, plasându-i în grija asistenților maternali profesioniști sau mutându-i în case de tip familial. Un alt program important, complementar, programului de dezinstituționalizare este prevenirea separării copilului de familie prin care se oprește intrarea altor copii în sistemul de protecție și orfelinate.

„Ne bucurăm de fiecare dată când mesajul nostru ajunge la inimile unor oameni generoși care hotărăsc să ni se alăture și să sprijine munca noastră de a închide orfelinatele din România. Pentru că, așa cum spune și mesajul transmis de maestrul Rebengiuc, timpul, singur, nu poate schimba nimic. Stă în puterea oamenilor să acționeze și să facă schimbarea de care este nevoie pentru ca lucrurile să se schimbe în bine. Mulțumim, Kaufland România, deoarece, prin contribuția oferită, mai mulți copii vor avea șansa să schimbe traiul într-o instituție impersonală și fără suflet, unde sunt lipsiți de grija și atenția pe care le merită, cu viața într-o casă de tip familial. Acolo, se vor simți înconjurați de dragoste și vor trăi într-un mediu cât mai apropiată de cel dintr-o familie. De 21 de ani, munca noastră a schimbat în bine viețile a peste 61.000 de copii – și acesta nu este puțin lucru. Ne dorim ca până în 2027 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră și pentru aceasta le suntem recunoscători partenerilor noștri care ne oferă încrederea lor, dar și resursele prin care să transformăm acest vis în realitate.” –  Ștefan Dărăbuș, director regional, Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă