14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialLeopa (urbanist): Abordarea modelelor de oraşe inteligente din afară, negativă

Leopa (urbanist): Abordarea modelelor de oraşe inteligente din afară, negativă

“Am fost întrebată dacă ar fi mai bine să urmăm modele de oraşe inteligente din afară. Este o chestiune extrem de negativă de abordare a modelelor din afară, de împrumut a modelelor din afară. Suntem o ţară care are un specific, mai ales în ceea ce priveşte bio-economia. Într-adevăr, sunt 80% din cetăţenii de pe acest Pământ care trăiesc în centre urbane, dar noi avem 45% populaţie rurală şi avem 25% ocupare în agricultură, ceea ce conduce, bineînţeles, la o productivitate destul de scăzută din multe puncte de vedere”, a punctat ea.

Sabina Leopa a evidenţiat că “sunt lucruri care trebuie abordate specific din punct de vedere al oportunităţilor şi al condiţiilor din România”.

“Fără o cercetare la nivel european pierdem foarte mult şi Europa celor două viteze ne ameninţă cu o lărgire a distanţei între Europa de Vest şi noi”, a evidenţiat expertul.

În acest context, ea a vorbit despre accesarea de fonduri pentru proiecte de “oraşe inteligente”.

“Faptul că noi avem acces în momentul de faţă la foarte multe programe de finanţare, la o primă vedere acelaşi acces şi aceleaşi reguli ca restul Europei, ar trebui să însemne mult pentru partea de cercetare. Dar cercetarea trebuie să fie aplicată”, a afirmat aceasta.

Concret, a detaliat Leopa, în România există, în zonele post-industriale, “situri extrem de mari, poluate cu metale grele, poluate istoric”.

“Soluţia de oraş curat, aer curat trebuie să abordeze şi acest aspect specific pentru România şi nu numai”, consideră ea.

Catedra Internaţională Onorifică “Jean Bart”, în parteneriat cu Academia Română şi cu sprijinul Ministerului Educaţiei, a organizat vineri, la Casa Academiei Române, conferinţa de lansare a agregatorului de reţele şi proiecte, Smart Innovative Learning Hub.

În acest sens, se propune organizaţiilor, companiilor şi persoanelor interesate să atragă finanţări în diverse domenii şi să adere la noua platformă.

Domeniile pentru care se doreşte atragerea de fonduri sunt: bio-economie, bio şi eco-agricultură, tehnologiile bio, industria alimentară, combaterea riscurilor climatice, buna guvernanţă colaborativă şi managementul inovării.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă