19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialLocul în care au murit soții Ceaușescu se transformă în mall

Locul în care au murit soții Ceaușescu se transformă în mall

Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte: „Ne aflăm în camera în care a avut loc procesul soţilor Ceauşescu. Aici au stat inculpaţii, iar vizavi Completul de Judecată. Ne aflăm în biroul comandantului unităţii militare. Pe acest pat a avut loc vizita medicală a lui Nicolae Ceauşescu. În aceste două paturi, soţii Elena şi Nicolae Ceauşescu şi-au petrecut ultimele trei nopţi din viaţă.”

Unitatea Militară 1378 s-a desfiinţat demult. Cum ieşi, la dreapta însă, se vede zidul găurit de gloanţele trase de plutonul de execuţie.

Col. Rez. Ioan Valentin Sandu, fostul comandant al UM 1378, își amintește: „Ei au ieşit printr-o uşă a Comandamentului, au fost escortaţi de cei trei ofiţeri din cadrul plutonului de execuţie. Ceauşescu când a ieşit din clădire, însoţit de Elena Ceauşescu, a început să cânte Internaţionala. După care au fost aduşi la acest zid pe această alee şi împinşi, s-a executat fără altă comandă, fără nimic… Am văzut execuţia de la câţiva metri. Nu este un moment de care-mi amintesc cu plăcere. Moment greu să vezi o crimă… o execuţie.”

Din fosta unitate militară, acum se mai văd 26 de hectare de maidan înţesat cu ciulini, bălării şi plin noroaie, pe care Consiliul Judeţean Dâmboviţa va face acolo mall, stadion, şosea cu patru benzi, locuinţe sociale şi un sediu nou pentru Registrul Auto.

Alin Manole, vicepreşedintele CJ Dâmboviţa: „În partea dreaptă se termină Registrul Auto Român, unde vedeţi aceşti picheţi. Şi de aici, în partea din stânga, o să avem mall-ul care va fi construit pe o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi. După cum vedeţi, e un teren părăsit, o fostă unitate militară.”

Și continuă cu descrierea proiectului: „În partea dreaptă va fi stadionul. Este un proiect aprobat de Compania Naţională de Investiţii. Vom preda terenul şi licitaţia va fi făcută de CNI. Drumul, am început licitaţia după 15 august, anul trecut, şi probabil la sfârşitul lunii martie vom avea un câştigător. Avem şi lucrări de infrastructură: canalizarea – vom semna contractul pe 15 martie.”

Conform Consiliului Judeţean, mall-ul din fosta unitate militară va fi inaugurat la finele anului viitor.

 

 

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă