Mai puține paturi pentru studenți

Mai puține paturi pentru studenți

Noile condiții de distanțare socială, determinate de pandemia mondială COVID-19, obligă universitățile să reducă semnificativ numărul de studenți cazați într-o cameră de cămin.

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

Cu toate că Ministerul Educației și Cercetării a decis ca actualul an universitar să se încheie – evident, cu câteva excepții, unde probele impun obligativitatea prezenței fizice a studenților – online, iar căminele studențești sunt mai mult goale, sunt facultăți care solicită bani de chirie și în această perioadă.

Este modul prin care, teoretic, s-ar garanta rămânerea în cămin și pentru anul universitar 2020 – 2021.

Din informațiile obținute de “România liberă”, un exemplu de astfel de practică este reprezentat de căminele studențești ale Academiei de Studii Economice (ASE) din București, unde studenții sunt nevoiți să plătească banii de chirie în această perioadă, chiar dacă nu stau în camere.

 

Reduceri semnificative

Paturile suprapuse din camerele de cămin devin istorie în anul universitar viitor, din cauza condițiile de evitare a răspândirii noului coronavirus.

“Locurile în cămine vor fi reduse semnificativ. Nu se vor mai putea suplimenta paturile dintr-o cameră, în niciun caz. Discutăm aceste aspecte. Este posibil să avem maximum doi sau chiar un singur student într-o cameră de cămin. Și noi la Universitatea Politehnica discutăm aceste aspecte”, a declarat, pentru “România liberă”, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”, Anton Hadăr, profesor în cadrul Univeersității Politehnica din București (UPB).

Acesta ne-a precizat că nu este normal ca studenții să achite chiria, când nu stau în cămin.

“Nu este normal acest lucru. Nu știu unde se practică acest lucru, dar nu este corect. Și la noi (n.r. – la UPB) cele mai multe camere sunt goale, în acest moment, pentru că studenții au plecat. Într-adevăr, acest lucru înseamnă pierderi importante de bani pentru universitate, deoarece sunt cheltuielile pentru mentenanță și pentru servicii, curent, încălzire, apă etc., dar nu li se cer bani studenților care nu mai stau în cămin. Reducerea numărului de studenți cazați în cămine, în anul următor, va însemna, de asemenea, pierdere pentru universitate”, ne-a mai explicat Anton Hadăr.

Potrivit acestuia, studenții care vor rămâne în cămine vor fi stabiliți în funcție de condiția socială și de rezultatele obținute în timpul anului universitar.

Conform datelor Ministerului Educației și Cercetării, în prezent, în România, sunt înmatriculați aproximativ 350.000 de studenți, la nivel licență, master și doctorat, în instituțiile de învățământ superior de stat și particulare.

Comentarii

loading...