7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSocialManevrele din ME, legate de lege

Manevrele din ME, legate de lege

Cu ceva timp în urmă, Ministerul Educației lansa în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență ce cuprindea abrogarea articolului 246 din Legea Educației Naționale 1/2011.

Articolul menționat este cel care a înființat Corpul Național de Experți în Management Educațional (CNEME).

CNEME avea scopul de a selecta viitorii directori de școli.

Un profesor nu se putea înscrie la concursul pentru ocuparea funcției de director de școală, dacă nu avea calitatea de expert în management educațional, conferită de CNEME.

Săptămâna precedentă, Guvernul a modificat legislația, iar, acum, un profesor nu mai trebuie să fie expert în management educațional pentru a candida pentru funcția de director al unei instituții de învățământ preuniversitar.

Practic, CNEME șu-a pierdut scopul pentru care a fost constituit.

 

Teama de CCR

Proiectul de OUG publicat de minister a fost modificat, în sensul eliminării chiar primului punct, cel care prevedea abrogarea articolului 246 din Legea Educației Naționale 1/2011.

Surse din cadrul Ministerului Educației au confirmat, pentru cotidianul național “România liberă”, că, în urma dezbaterii publice, s-ar fi constat că abrogarea articolului 246 din LEN 1/2011 ar fi putut fi declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României (CCR).

Prin urmare, s-a renunțat la abrogarea articolului din lege.

Ministerul Educației a rămas astfel cu CNEME, pe care l-a lăsat fără scop, dar pentru care va organiza în continuare sesiuni și pentru activitatea căruia va fi nevoită să plătească evaluatori.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat, pentru “România liberă”, că CNEME “nu se desființează”.

Șeful de la Educație admite însă că este multă birocrație.

Până în prezent, au fost organizate 17 sesiuni ale CNEME și au fost aleși aproximativ 33.000 de mebri.

Legea nu precizează câte sesiuni ale CNEME trebuie organizate într-un an.

Sunt ani în care au fost organizate două sesiuni, alți ani cu trei, dar, în 2018, nu figurează pe site-ul CNEME ca organizată niciuna.

Daniel Funeriu, ministrul Educației care a înființat CNEME, susține desființarea Corpului.

“În CNEME era planificat să intre oameni bine pregătiți, care să beneficieze de formare continuă, atât pentru funcția de director în urban cât și de director în rural, două joburi total diferite. Din păcate au venit ani mulți de pesedism și lucrurile au fost schimonosite: în CNME au intrat pe lângă oameni bine pregătiți și unii a căror singură competență era să pupe ghiulul conducerii politice. Consecința este că azi, chiar dacă ideea CNME e excelentă, realitatea la zi a componenței CNME nu reflectă nevoia de a da acces, prin concurs, celor mai buni”, a scris Funeriu pe pagina sa de Facebook.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă