Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Martirii din decembrie 1989, comemorați la Monumentul Eroilor Jandarmi

Martirii din decembrie 1989, comemorați la Monumentul Eroilor Jandarmi

Un ceremonial militar şi religios, urmat de depunere de coroane de flori, a avut loc, sâmbătă, la Monumentul Eroilor Jandarmi de la Aeroportul Otopeni, pentru comemorarea eroilor martiri jandarmi care şi-au pierdut viaţa în Revoluţia din 1989.

Rl online 0 comentarii

Jandarmii căzuţi la datorie la Revoluţie proveneau din Unitatea de Transmisiuni de la Câmpina şi au fost trimişi să apere aeroportul, după ce fuseseră lansate zvonuri cu privire la producerea unor atacuri terestre şi aeriene. La Otopeni a fost deschis focul asupra acestora, iar 37 de jandarmi, ofiţeri, subofiţeri, elevi şi militari în termen şi-au pierdut viaţa.

La ceremonial au fost prezenţi ministrul de interne Carmen Dan, conducerea Jandarmeriei, ambasadorul SUA Hans Klemm, membrii familiilor eroilor martiri, veterani de război, reprezentanţi ai Asociaţiilor de revoluţionari, alte autorităţi.

După serviciul religios oficiat de un sobor de preoţi, au fost depuse coroane de flori din partea Administraţiei Prezidenţiale, Senatului, Guvernului, colegiilor supravieţuitori, Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, Asociaţiilor de revoluţionari, ambasadelor SUA, Italiei, Tunisiei, MApN, MAI, Inspectoratul general al Jandarmeriei STS, IGSU, Poliţia de frontieră, alte autorităţi şi asociaţii.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare din cadrul Unităţii Speciale de Gardă şi Protecţie Instituţională Jandarmi Bucureşti.

"Este perioada momentelor emoţionante pentru că este perioada în care cinstim memoria celor care s-au jertfit pentru ca noi, astăzi, să avem deplină libertate de exprimare şi, chiar, de gândire", a declarat ministrul de interne Carmen Dan.

După ceremonie, Carmen Dan a stat de vorbă cu rudele şi colegii jandarmilor căzuţi la datorie.

"Toţi avem speranţe să aflăm ce s-a întâmplat, ştiu care sunt speranţele, cu toţii ne dorim să aflăm ce s-a întâmplat. (...) Eu ştiu de la jandarmi şi din minister ce s-a întâmplat şi cât este de important să fim astăzi aici, aşa cum cred eu că trebuie să fim în fiecare an", a spus Carmen Dan.

Ea a mai spus că una dintre priorităţi este ca Jandarmeria să fie puternic întărită. "Jandarmii demonstrează în fiecare zi ce spirit de sacrificiu au şi câtă putere să-şi ducă cu bine la îndeplinire misiunile", a mai afirmat ministrul de interne.

Cei prezenţi au spus, la rândul lor, că doresc ca adevărul asupra ceea ce s-a întâmplat în 23 decembrie 1989 să fie făcut public şi au cerut ca evenimentele de comemorare să beneficieze de o mai mare prezenţă din rândul autorităţilor, potrivit AGERPRES.

Comentarii

loading...