11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialMedicamente compensate: Guvernul a introdus 16 noi denumiri comune internaţionale pe listă

Medicamente compensate: Guvernul a introdus 16 noi denumiri comune internaţionale pe listă

“În listă au fost introduse necondiţionat cinci DCI cu finanţare din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS): DCI Combinaţii (Fluticasonum+Formoterolum) (conc. 50µg/5 µg şi 125µg/5 µg) – în sublista B, pentru pacienţii cu astm bronşic; DCI Baricitinib – în sublista C secţiunea C1 cod de boala G31B – Poliartrita reumatoidă; DCI Blinatumomabum – în sublista C sectiunea C2, pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu leucemie limfoblastică acută cu precursor de celulă B, refractară sau recidivată, cu cromozom Philadelphia negativ, în cadrul Programului Naţional de Oncologie; DCI Daratumumabum – în sublista C sectiunea C2, pentru tratamentul pacientilor adulti cu mielom multiplu recidivant si refractar, în cadrul Programului Naţional de Oncologie; DCI Tacrolimus, unguent – în sublista C sectiunea C3, pentru tratamentul dermatitelor atopice la pacienţii cu vârsta peste 2 ani”, reiese dintr-un comunicat transmis de către CNAS.

De asemenea, un alt DCI, Panobinostatum, pentru care s-a încheiat contract cost-volum pe aria terapeutică oncologie, a fost inclus condiţionat, în sublista C secţiunea C2, cu indicaţia terapeutică: „în asociere cu bortezomib şi dexametazona, pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu mielom multiplu recidivant şi/sau refractar cărora li s-au administrat cel puţin două scheme anterioare de tratament incluzând bortezomib şi o substanţă imunomodulatoare”.

În lisa de compensate, au mai apărut alte 10 denumiri comune internaţionale cu finanţare din bugetul Ministerului Sănătăţii, care au fost introduse necondiţionat în sublista C secţiunea C2, pentru utilizarea în cadrul Programului Naţional de Boli Transmisibile (Subprogramul de tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere; Subprogramul de tratament al Tuberculozei): DCI Combinaţii (Emtricitabinum+Tenofovirum); DCI Combinaţii (Amoxicillinum+Acidum Clavulanicum); DCI Combinaţii (Imipenemum+Cilastatinum); DCI Levofloxacinum; DCI Linezolidum; DCI Rifamycin; DCI Etionamidum; DCI Combinaţii (Rifampicinum+Pyrazinamidum+Izoniazidum); DCI Combinaţii (Rifampicinum+Pyrazinamidum+Izoniazidum+Ethambutolum); DCI Clofaziminum.

“În listă s-au efectuat şi câteva schimbări referitoare la alte medicamente. Astfel, DCI Certilozumab Pegol, care era inclus condiţionat deja în sublista C sectiunea C1 cod boală G31d Spondilita ankilozantă, devine medicament inclus necondiţionat. Acest medicament va fi accesibil de acum încolo asiguraţilor fără să mai fie necesară încheierea unui contract cost-volum de CNAS cu deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă, iar contractul încheiat la 21 ianuarie 2016 încetează”, mai reiese din comunicatul instituţiei.

„Prin introducerea de noi medicamente în listele de compensare creşte accesul pacienţilor la tratamente, unele din ele inovatoare, cu impact benefic asupra stării lor de sănătate”, a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă