21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialMemorial Day - marcată la Bucureşti. România - unul dintre cei mai...

Memorial Day – marcată la Bucureşti. România – unul dintre cei mai puternici aliaţi ai SUA

Ceremonia a avut loc la Monumentul Eroilor Americani din Parcul Kiseleff – ce îi omagiază pe cei 378 de soldaţi ai SUA care au murit pe teritoriul României în cel de-al Doilea Război Mondial.

“Deşi ne-am aflat în tabere diferite ale acestui conflict în prima parte a războiului, suntem mândri că astăzi România este unul dintre cei mai puternici aliaţi pe care îi avem, care luptă alături de noi pe câmpuri de luptă pretutindeni în lume apărând valorile noastre comune. Şi dumneavoastră aţi sacrificat mult pentru libertatea de care vă bucuraţi în prezent”, a spus Rupp.

În context, oficialul american a subliniat angajamentul SUA în ceea ce priveşte securitatea mondială.

“Aşa cum afirmă noua Strategie de Securitate Naţională a Statelor Unite, ‘o Europă puternică şi liberă, unită prin principiile împărtăşite ale democraţiei, suveranităţii naţionale şi angajamentului de a respecta Articolul 5 al Tratatului NATO, este vitală pentru securitatea noastră'”, a evidenţiat adjunctul şefului de misiune.

La rândul său, secretarul de stat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Nicolae Nasta, a punctat că, “umăr la umăr, soldaţii români şi americani dau dovada solidarităţii împotriva pericolului, a curajului şi spiritului de sacrificiu”.

El a amintit, în acest sens, de misiunile comune din Afganistan şi Irak.

“Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, alături de apartenenţa la NATO reprezintă pilonii fundamentali ai securităţii şi apărării naţionale a României”, a spus secretarul de stat.

Totodată, a apreciat el, “cooperarea bilaterală în domeniul achiziţiilor militare reprezintă un puternic amplificator pentru modernizarea forţelor armate române”.

“Am făcut deja paşi importanţi în acest sens, ca urmare a angajamentului Guvernului de cheltuire a 2 procente din Produsul Intern Brut pentru Apărare”, a spus Nasta.

Memorial Day (Ziua Memorială sau Ziua Eroilor) este o sărbătoare oficială la nivel federal în Statele Unite ale Americii, fiind marcată în ultima zi de luni din mai. Denumită în trecut şi Decoration Day, ea comemorează soldaţii americani care au murit în luptă sau în serviciul militar. A fost introdusă pentru a cinsti soldaţii unionişti ucişi în Războiul American de Secesiune, dar după Primul Război Mondial a fost extinsă, pentru a onora memoria tuturor americanilor care au murit în războaie.

Monumentul din Parcul Kiseleff a fost inaugurat pe 1 octombrie 2007 şi a fost construit cu sprijinul unei celebre instituţii americane – “Vechea şi Onorabila Companie de Artilerie din Massachusetts”. Fondată în anul 1638, pentru a-i apăra pe coloniştii britanici, compania este considerată prima unitate militară din emisfera vestică. În ultimii 300 de ani, soldaţii ei au participat la cele mai importante confruntări în care au fost implicate Statele Unite – luptele de la Bunker Hill şi Yorktown, războiul din anul 1812, Războiul de Secesiune, Primul şi Al Doilea Război Mondial, precum şi în războaiele din Coreea, Vietnam şi Golful Persic.

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă