14.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Mica Elveție din Carpați, locul ideal pentru schi. Ce minuni tăinuiesc munții noștri

În Munţii Şureanu, zonă denumită ”Elveţia României” datorită peisajelor de poveste, condiţiile de schi se anunţă a fi excelente pentru perioada sărbătorilor de iarnă, potrivit lui Rareş Tileagă, monitor la o şcoală de schi.

”Condiţiile de schi se anunţă a fi excelente, la Şureanu, pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Ninsorile abundente şi gerul au făcut ca pârtiile să fie pline de zăpadă proaspătă. Spre deosebire de alte începuturi de sezon, această lună decembrie este una încărcată de zăpadă, similară mai degrabă lunilor ianuarie şi februarie. O singură problemă o constituie drumul de la Oaşa la pârtii: este plin de gropi, aşa că înarmaţi-vă cu răbdare şi, bineînţeles, cu lanţuri”, spune Rareş Tileagă.

Masivul Şureanu se află în extremitatea sudică a judeţului Alba, aproape de limita cu Vâlcea şi Sibiu. Amenajarea pârtiilor porneşte de la circa 1.700 de metri, iar altitudinea maximă ajunge până la 2.010 de metri, unde se află limita superioară a pârtiilor. În prezent, şase pârtii sunt funcţionale, care însumează aproape zece kilometri, iar zona prezintă potenţial pentru schi şi în afara pistelor.

”Zăpada, pe pârtii, se află într-o stare excelentă, stratul fiind mai mult decât suficient pe oricare dintre ele. Ieşirile în off-piste pot deveni problematice, din cauză că, pe alocuri, zăpada a format crustă. Pârtiile sunt bătătorite, dar ţineţi cont că orice ninsoare neaşteptată poate să acopere urmele de ratrack. Nu vă aşteptaţi, aşadar, ca liniile de ratrack să fie vizibile pe tot parcursul zilei”, potrivit lui Rareş Tileagă.

Meteorologii anunţă, pentru duminică, ger, vânt puternic şi ninsoare, iar de luni cerul va fi senin şi vremea se va încălzi. Temperaturile se vor încadra între -13 şi 4 grade Celsius, iar vizibilitatea pe pârtii va putea fi afectată.

Domeniul Schiabil din Munţii Şureanu a fost inaugurat în anul 2009, în urma unei investiţii private. Aici există asistenţă Salvamont, şcoală de schi şi snowboard, centre de închiriere, restaurante şi câteva unităţi de cazare.

Unicul drum de acces spre pârtii este pe ruta Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704).

Distanţa de la Sebeş este de 82 de kilometri şi poate fi parcursă în circa două ore.

De asemenea, potrivit lui Rareş Tileagă, la Arieşeni, sezonul de schi continuă în condiţii bune.

”Pârtiile sunt acoperite de zăpadă suficientă, menţinută de vreme rece şi ninsoare. Sărbătorile se anunţă a fi, la Arieşeni, încărcate de omăt şi turişti, aşadar poftiţi în staţiunea cu renume din Apuseni”, a transmis Rareş Tileagă.

La Arieşeni se află două pârtii, ce au o lungime de doi kilometri, fiind dotate cu teleschiuri, nocturnă şi tunuri de zăpadă. De asemenea, există şi pârtii pentru sănii, iar altitudinea maximă este 1.400 de metri.

”Zăpada care acoperă pârtiile este ideală pentru schi şi snowboarding, datorită ninsorilor care au căzut în ultima vreme. Se schiază fără dificultate, iar instalaţiile de cablu sunt deschise”, a mai scris Rareş Tileagă.

Comuna Arieşeni este situată în extremitatea nord-vestică a judeţului Alba, la graniţa cu judeţul Bihor.

Distanţa până la pârtiile de la Arieşeni poate fi parcursă în două ore şi 30 de minute pe ruta Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75), iar drumul este accesibil pentru orice tip de autovehicul.

Meteorologii anunţă ninsori uşoare duminică, însă vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

La Arieşeni există asistenţă Salvamont la baza pârtiilor, şcoală de schi şi snowboard, centre de închirieri schiuri şi plăci, restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.

Gradul de ocupare la unităţile de cazare din zona pârtiilor de schi din Alba este, în această perioada, de peste 85%, iar de Revelion este de 100%, potrivit Mediafax.

Ultima oră
Pe aceeași temă