14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSocialMinisterul Educației ține fără rechizite elevii săraci

Ministerul Educației ține fără rechizite elevii săraci

În fiecare an, Guvernul, prin Ministerul Educației Naționale (MEN), ar trebui să ofere pachete gratuite cu rechizite elevilor ce provin din familii defavorizate, conform Legii 126/2004.

Ne apropiem însă de luna noiembrie, dar rechizitele nu au ajuns în școli, iar MEN și inspectoratele școlare din teritoriu nu oferă nicio explicație pentru întârziere. Nu este totuși o noutate pentru elevi și cadrele didactice, care s-au obișnuit, de ani buni, ca rechizitele elevilor să ajungă în apropierea Crăciunului sau chiar primăvara, în unele cazuri. Astfel, dascălii au rezolvat, în anumite situații, problemele de la clasă achiziționând, cu bani din propriul buzunar, rechizite pentru copiii săraci sau apelând la sprijinul părinților cu o situație financiară mai bună.

Conform Ministerului Educației, 337.000 de elevi ar trebui să primească rechizite, achiziția fiind descentralizată. Beneficiarii programului sunt elevi înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, la cursuri de zi, aflați în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Pentru achiziționarea rechizitelor în anul școlar 2018-2019, Ministerul Educației a alocat un buget de 6.100.000 lei.

 

Calendarul programului

 Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației, inspectoratele școlare județene și Inspectoratul Școlar al Municipiului București ar fi trebuit să demareze procedurile de achiziționare a rechizitelor la data de 1 iunie. Finalizarea achiziției ar fi trebuit realizată până la data de 22 august. Apoi, în perioada 1-19 septembrie, intervin școlile, care trebuie să-i informeze pe părinți sau pe tutorii legali în legătură cu programul finanțat de Guvern și să ajute la întocmirea dosarelor. Tot școlile vor trebui să și evalueze dosarele.

La data de 22 septembrie, unitățile de învățământ au obligația să transmită către inspectorate situația reală a numărului de solicitanți, ce trebuie comparată cu estimarea inițială. Ulterior, în perioada 23-25 septembrie, datele trebuie să ajungă la MEN, pentru a fi completate eventualele lipsuri (în cazul în care numărul pachetelor, teoretic achiziționate în urma estimărilor, nu este suficient) și, tot în acest interval, rechizitele trebuie să ajungă la unitățile de învățământ. În intervalul 26 septembrie-10 octombrie școlile trebuie să distribuie pachetele cu rechizite beneficiarilor.

În ciuda acestui calendar stabilit de Ministerul Educației, rechizitele nu au ajuns nici până în prezent la elevi. De exemplu, în județe precum Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea, dar și în Capitală, unitățile școlare nu au primit pachetele cu rechizite.

Ministerul Educației nu are deocamdată o situație din teritoriu, deoarece aceasta
trebuie transmisă, conform calendarului, până la data de 1 decembrie.   

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă