Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Moțiunea Olguța. PNL îi dă cartonaș roșu, Lia susține că nu-s 2 milioane de români cu salariul redus

Moțiunea Olguța. PNL îi dă cartonaș roșu, Lia susține că nu-s 2 milioane de români cu salariul redus

Parlamentul a dezbatut moțiunea Olguța Vasilescu, a celor de la PNL. Opoziția susține că ministrul Muncii a inventat "salariul negativ", adică vii cu bani de acasă, în timp ce Vasilescu susține că nu există o statistică care arată că există 2 milioane de români cu salarii reduse.

Iulian Budușan 0 comentarii

Deputatul PNL Mara Calista a declarat, luni, la dezbaterea moţiunii simple, că ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, merită cartonaşul roşu pentru „faultul” adus pieţei muncii, precum şi un premiu pentru invenţia economică şi fiscală a anului 2017 – brevetul pentru invenţia salariului negativ.

„În ultimul an de zile, vedem o Românie care suferă de o boală incurabilă, se numeşte fiscalitate haotică cronică. (...) Doamna ministru, astăzi, primiţi cartonaşul roşu! Este simbolul sancţiunii pe care o meritaţi cu vârf şi îndesat pentru proasta gestiune a ministerului, pentru faptul cu bunăştiinţă şi faultul adus pieţei muncii din România pentru toate categoriile socioprofesionale, pentru minciuna adresată cu nonşalanţă şi fără scrupule, pentru lipsa de capacitate de a repara inechităţile. Cârpeala prin ordonanţe de urgenţă, doamna ministru, nu este reparaţie”, a declarat deputatul PNL Mara Calista, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple îndreptate împotriva ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Deputatul PNL a afirmat că PSD „a fluturat demagogic”, în campania electorală, promisiunea de majorare cu 25% a salariilor.

„Scădeţi salariile din cauza minciunii promisiunilor electorale din campanie, când aţi fluturat demagogic procentul de 25%, scădeţi salariile pentru că angajatul va suporta în întregime contribuţiile sociale (...)”, a spus Calista.

Mara Calista a susţinut că Lia Olguţa Vasilescu merită un premiu pentru invenţia economică şi fiscală a anului 2017 – brevetul pentru invenţia salariului negativ

„Doamna ministru, vă arătăm că printr-un profesionalism multidisciplinar nedezvoltat aţi reuşit nu în performanţa, să dezvoltaţi ceva ce nimeni, dar absolut nimeni nu s-a gândit până acum, oameni care să muncească legal şi pentru acest drept garantat de Constituţie să fie nevoiţi să aducă bani de acasă ca să îşi plătească dările la stat. (...) PNL crede că meritaţi un premiu pentru invenţia economică şi fiscală a anului 2017 – brevetul pentru invenţia salariului negativ, vi-l înmânez personal pentru că veţi rămâne în istorie cu această realizare ruşinoasă”, a spus Calista.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat, luni, la dezbaterea moţiunii simple depusă de PNL, că nu există nicio statistică din care să reiasă că au scăzut salariile a 2 milioane de români, arătând că această cifră este una aberantă.

”Nu există nicio statistică din care să reiasă că au scăzut salariile a 2 milioane de români. Este o cifră aberantă”, a spus Olguţa Vasilescu.

„Dacă dau la o parte din această moţiune invectivele şi ciferele nereale, nu mai rămâne nimic”, a spus ministrul Muncii, precizând că s-ar fi aşteptat ca PNL să vină cu soluţii.

Deputatul PNL Mara Calista a declarat, luni, la dezbaterea moţiunii simple, că ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, merită cartonaşul roşu pentru „faultul” adus pieţei muncii, precum şi un premiu pentru invenţia economică şi fiscală a anului 2017 – brevetul pentru invenţia salariului negativ.

Lia Olguța Vasilescu are propria variantă

Nu există nicio statistică din care să reiasă că ar fi scăzut salariile a două milioane de români, a declarat, luni, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple depuse de Partidul Naţional Liberal, aceasta precizând că cifra este aberantă.

"Din capul locului aş vrea să menţionez că nu există nicio statistică din care să reiasă că ar fi scăzut salariile a două milioane de români. Cifra este absolut aberantă şi aş vrea să înţeleg cum de a fost ea introdusă în textul moţiunii. Explicaţia că până la acest moment sunt introduse în Revisal doar 56% din totalul contractelor individuale de muncă nu poate avea vreo bază ancorată în realitate ca să vorbim despre scăderi din moment ce termenul final îl reprezintă data de 31 martie 2018", a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Acesta a afirmat că, în cazul în care ar fi date la o parte din textul moţiunii invectivele şi cifrele care nu au nicio bază reală, nu mai rămân multe lucruri la care ar putea să răspundă.

"Din textul moţiunii, înţeleg că unul dintre lucrurile care ni se reproşează este acela că folosesc în exprimarea publică cifre şi procente. Şi dacă tot vorbim de cifre aş vrea să vă anunţ că, dacă dau la o parte din acest text invectivele şi cifrele care nu au nicio bază reală, nu prea mai rămân multe lucruri la care aş putea să răspund. Vreau să profit totuşi de faptul că mă aflu la tribuna Parlamentului pentru a menţiona măsurile adoptate ca ministru al Muncii, răspunzând chiar şi unor paragrafe din moţiune care ţin mai mult de Ministerul Finanţelor Publice. S-a cam greşit adrisantul, ca să spun aşa", a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

În ceea ce priveşte Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice, aceasta a menţionat că documentul nu este perfect, aşa cum nicio altă lege nu poate să mulţumească pe toată lumea, dar are rolul de a stabili nişte principii corecte cum ar fi un raport de 1 la 12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu sau muncă egală la salarii egale.

Ministrul Muncii a reamintit că, pentru 3% dintre bugetari, au fost operate ajustări salariale, dar că nu trebuie uitat faptul că restul de 97% vor avea câştiguri în plus faţă de data apariţiei legii, în unele cazuri, mai ales în baza de jos a piramidei, fiind vorba de dublări ale salariilor până în 2022.

Conform acesteia, impactul financiar al Legii 153/2017 asupra bugetului de stat în următorii ani este de 42 de miliarde de lei cu transferul contribuţiilor şi de 62 de miliarde de lei fără transfer, iar varianta tehnocrată a legii presupunea o sumă de 18 miliarde de lei pentru cinci ani.

Acesta a oferit şi exemple de salarii care au scăzut ca urmare a aplicării Legii salarizării, precum director executiv APIA, de la 8.765 lei net în decembrie, la 6.854 de lei net de la 1 ianuarie 2018, sau controlor şef financiar din Ministerul Finanţelor Publice, al cărui salariu pe net scade de la 10.095 de lei în decembrie la 10.022 de lei în ianuarie 2018.

"Mai puteţi afirma că nu au fost creşteri salariale de 22,5% în anul 2017 şi de 3% pe net de la 1 ianuarie 2018 sau că au crescut doar salariile demnitarilor aşa cum aţi scris dumneavoastră în textul moţiunii? Doar dacă ne uităm pe cifre la tot ceea ce înseamnă cheltuieli de salarizare în sectorul bugetar o să regăsim, în anul 2016, 58 de miliarde de lei, în anul 2017 suma de 70 de miliarde, iar pentru anul 2018 este aprobat în bugetul de stat suma de 81 de miliarde de lei", a spus Lia Olguţa Vasilescu.

 

 

Comentarii

loading...